Részrehajlással vádolja a Disney-ügyben eljáró bírót és kizárását követeli az eljárásból Ron DeSantis floridai kormányzó, az ügyvédei pedig meg is tették az ilyenkor szükséges jogi lépéseket Mark Walker amerikai kerületi bíró eltávolítására. DeSantis ebben az esetben alperesként szerepel, a Walt Disney ugyanis a vállalat vezetését illető, kirekesztő politikai meggyőződésének adott hangot, mire a szórakoztatóipari óriáscég bíróság elé citálta. 

Ron DeSantis kormányzó visszaélhetett hatalmával, amikor Disney-t tőle eltérő véleménye miatt egzecíroztatta.
 Fotó: AFP

A Disney áprilisban perelte be a republikánus elnökjelöltségért Donald Trump volt elnök ellenében hamarosan indulását bejelentő DeSantist, mert szerinte a kormányzó a szövetségi állami apparátust mintegy fegyverként felhasználva nyomást gyakorolt a cégre, megtorlásul azért, mert a vállalat bírálni merészelte a szexualitás és a nemi identitás osztálytermi megvitatását betiltó floridai törvényt, DeSantis jogi „édesgyermekét”. 

DeSantis bosszúja a gyakorlatban is megnyilvánult, 

a Disney szerint rávette a republikánus többségű törvényhozást arra, hogy Florida átvegye az irányítást egy 1967-ben létrehozott közigazgatási körzet felett, amely a vállalatnak segített a vidámparkok és üdülőhelyek fejlesztésében. 

Az eredetileg Reedy Creek Improvement District néven ismert körzetet szintén alperesként nevezték meg. A Walt Disney sem maradt adós a válasszal, DeSantisnak majd magyarázkodnia kell, amikor a cég floridai óriásberuházásának visszavonásáról kérdezik.

A Disney csütörtökön jelentette be, hogy törli egymilliárd dolláros floridai projektjét, amely egy orlandói campus megépítéséről szólt, és amely egy időben kétezer alkalmazottjuk továbbképzését és rekreációját szolgálta volna és egyéb vállalati feladatok ellátását is ide telepítették volna. 

Walt Disney Co Reports Quarterly Earnings Amid Ongoing Feud With Florida Gov. DeSantis
ORLANDO, FLORIDA - FEBRUARY 08: In an aerial view, Walt Disney World's iconic Cinderella Castle sits on the grounds of the theme park on February 08, 2023 in Orlando, Florida. As Florida Gov. Ron DeSantis continues his push to punish Walt Disney Co. by taking control of the board of Disney's special taxing district, the company announced today a restructuring. As a result, Disney expects to cut costs by $5.5 billion and lay off roughly 7,000 employees, or about 4 percent of its global workforce. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
A Walt Disney orlandói szórakoztató komplexumában ügyet sem vetnek a jogi purparléra.
Fotó: Joe Raedle

A beruházások leállítása egy belső levelezésből derült ki, az értesítést azok a dolgozók kapták meg, akiket át akartak irányítani Floridába – írja a BBC. A legtöbben Kaliforniából költöztek volna át, és jó néhány munkavállaló már a családjával együtt áttette a székhelyét. 

A Disney vezetősége szerint velük hamarosan megállapodásra jutnak. A legtöbb alkalmazott irodai, fejlesztői munkát végzett volna Floridában, magas keresettel vették rá őket a költözésre, átlagosan évi 120 ezer dollárost fizetést kaptak volna az államban. A vállalat gazdasági helyzetéről és költségcsökkentési terveiről ebben a cikkünkben számoltunk be.