A szöuli önkormányzat tévesen küldött ki szerdán vészjelzést a városban élők mobiltelefonjaira, amelyben arra szólította fel a szöuliakat, hogy az észak-koreai rakétakilövés miatt készüljenek fel a város elhagyására.

This picture taken on March 19, 2023 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 20, 2023 shows a warhead missile launch exercise simulating a tactical nuclear attack in Cholsan county, North Pyongan Province. North Korean leader Kim Jong Un led two days of military drills "simulating a nuclear counterattack", including the firing of a ballistic missile carrying a mock nuclear warhead, state news agency KCNA reported on March 20.
Fotó: AFP

A riasztást helyi idő szerint reggel 6.41-kor küldték el minden szöulinak, kilenc perccel azután, hogy a hadsereg bejelentette: Észak-Korea felbocsátott egy műholdat szállító rakétát. 

 

A belügyminisztérium azonban 22 perccel később visszavonta a riasztást, mondván, tévedés történt.

 

Egy minisztériumi tisztviselő lehetséges krízishelyzet kezelésére elrendelt sürgősségi intézkedésnek minősítette a riasztást, miközben az észak-koreai kilövés kockázati szintjét még nem sikerült azonosítani. Szöul azonban nem tartozott az északi-koreai rakétakilövés miatt riasztott körzetek közé – fűzte hozzá, elismerve, hogy a riasztás túl későn érkezett és nem pontosították benne, hogy mi történik.

Szöul főpolgármestere, O Sze Hun bocsánatot kért a város lakóitól a zavarkeltésért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy 

 

a riasztást nem tévedésből adták ki, úgy ítélték meg, hogy azonnali cselekvésre van szükség, 

 

mivel Észak-Korea ezúttal Dél-Korea irányába indított rakétát, szemben a korábbiakkal, amelyek a Keleti-tenger felé irányultak. Észak-Korea a héten erősítette meg, hogy május 31. és június 11. között műholdat tervez fellőni, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is tiltakozott. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy a katonai felderítő műhold aznapi fellövése után nem sokkal az eszköz a Koreai-félsziget nyugati partjainál a Sárga-tengerbe zuhant. A kudarc okát vizsgálják – tették hozzá.