A családalapítás luxussá vált Olaszországban, amit csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak – jelentette ki Ferenc pápa pénteken a súlyosbodó demográfiai válságról tartott konferencián. 

A csökkenő születésszám a jövőbe vetett remény hiányát jelzi, a fiatalabb generációkat pedig a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése nyomasztja

– mondta. 

Pope Francis Visit In Budapest
Pope Francis greets people in Kossith Square on the last day of his visit to Budapest, on april 30, 2023. (Photo by Balint Szentgallay/NurPhoto) (Photo by Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Szentgallay Bálint / AFP

Mint rámutatott, valódi probléma a fiataloknak egy stabil munkahely megtalálása, a megfizethetetlenül drága lakások, az egekbe szökő bérleti díjak és az elégtelen bérezés.  

Hangsúlyozta továbbá, hogy a szabadpiaci viszonyok a szükséges korrekciós intézkedések nélkül egyre súlyosabb egyenlőtlenségeket hoznak létre.

Elismerte, hogy komoly kihívások gördülnek a fiatal nők elé, akik kénytelenek választani a karrier és az anyaság között. Hozzátette, hogy tekintettel a gyermeknevelés magas költségeire, az emberek kénytelenek újragondolni a prioritásaikat.

Olaszországban a születések száma 2022-ben csökkent először 400 ezer alá, a teljes népesség pedig 179 ezerrel 58,85 millióra csökkent. 

– írja a Reuters. Az euróövezet harmadik legnagyobb országának egyik legnagyobb gondja a népességfogyás : a gazdasági miniszter a héten arra figyelmeztetett, hogy a következő két évtizedben 18 százalékponttal csökkenhet az olasz ha a jelenlegi születési tendenciák folytatódnak.

Túl sok, túl kevés: a népességváltozástól retteg a fél emberiség

Az egymást átfedő globális válságok a magas és az alacsony születési rátától való félelemhez, valamint veszélyes termékenységi politikákhoz vezethetnek.