Közélet

Orbán Viktor: mese, hogy le lehet győzni Oroszországot

Minden emberi számítás szerint idén nem ér véget a háború, és ez jövőre is így lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta, ennek a háborúnak aligha lesz nyertese, szerinte mese, hogy egy atomhatalmat le lehet győzni. A miniszterelnök jelezte, az ukrán gabonaügy megmutatta, Brüsszel átvert minket, „tudhattam volna én is, hogy ez lesz a vége”, jegyezte meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában ad interjút.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

 

08:00

A pénzembereknek az a jó, hogy a nemzetek gyengék

Olyan javaslat készül Brüsszelben, amely alapján az önálló külpolitikát felszámolnák, ez a konkrétum szerinte jól mutatja, hogy mire megy ki a játék. A nemzetek hatáskörét megpróbálják korlátozni, már a büntetőügyeket is el akarják venni, lásd Európai Ügyészség.

Szerinte a nemzetek tették naggyá Európát, ezt akarják most globális gazdasági erők felszámolni.

A pénzembereknek az a jó, hogy a nemzetek gyengék. Hangsúlyozta, észnél kell lenni, ki kell állni a nemzetek koncepciója mellett, ezért jöttek össze Budapesten a konzvervatív politikai vezetők.

07:56

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég gáz

Most az árak jobban néznek ki, bár jelezte, tartani kell attól, hogy a tározók feltöltésével ismét emelkedni fognak az árak. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég gáz a következő télen.

 

07:55

Óvatosan az ukrán EU-tagsággal, a családoknak nem kell aggódniuk

07:51

Brüsszel újra átverte Magyarországot

„Mi egy jóindulatú nép vagyunk, tudhattuk volna, én is tudhattam volna, hogy ez lesz a vége” – mondta az ukrán gabonatilalomról. Szerinte annyiszor átvert minket a bizottság, hogy gondolhattuk volna, hogy ez lesz, elhittük nekik, hogy el lehet vinni az ukrán gabonát az éhezőkhöz, aztán kiderült, hogy spekulánsok nem vitték tovább. A bizottság semmit nem tett, egy hangja nem volt, ha a lengyelek nem indítják el ezt a kelet-közép-európai felkelést, akkor még mindig a gazdák tönkretétele történne. Hangsúlyozta, ha Brüsszel nem hajlandó lépni, akkor meg fogjuk akadályozni nemzeti hatáskörben az importot. A miniszterelnök azt mondta az ígért támogatásról, hogy valószínűleg semmit nem fogunk látni.

„Csak magadra számíthatsz, ki kell állni az igazadért” – jegyezte meg.

07:46

Magyarország vonzerejét is csökkenti egy lerombolt Ukrajna, egy része ősi magyar föld

A békében érdekeltek vagyunk – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy egy jól menő és sikeres ország növeli az ország értékét, Magyarország vonzerejét is csökkenti egy lerombolt Ukrajna. Másodrészt jelezte, hogy magyarok is élnek ott.

Ukrajna egy része ősi magyar föld, mindig is éltek ott magyarok a kormányfő szerint, ez is indokolja, hogy béke legyen.

 

07:44

Az ország más állapotba került három napra

A pápalátogatásról azt mondta, nem emlékszik ilyen jó kedvű három napra az ország történetében, „egyetlen rossz dolog sem történt”, az összes vita a politikai felek között, mind zárójelbe került. Szerinte nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy azt érezze, hogy az ország más állapotba került három napra, ezért köszönettel tartozunk Ferenc pápának.

A Vatikán számít ránk, megpróbál gátat vetni a vérontásnak

– fogalmazott Orbán, Magyarország is részt vesz ebben, hajlandó ezt az álláspontot nemzetközi színtéren képviselni. Sokan vannak ilyenek, csak Amerika nem hagy teret ezeknek a hangoknak. Szerinte nincsenek vezetők a magyarokon kívül, akik nyíltan kiállnak a békéért. Ez egy egyenes beszédű ország a kormányfő szerint, és az ukrán ellentámadás után tisztább lesz a kép. Ez lesz az ukránok utolsó nagy lehetősége, hogy katonai sikert érjenek el.

07:39

Nyugati érdekkörök, élükön Sorossal, mindig arról álmodoznak, hogy beteszik a lábukat Ukrajnába

A kormányfő szerint a fegyverüzlet virágzik, a spekulánsok, csempészek aranybányája ez a konfliktus. Eközben nyugati érdekkörök, élükön Sorossal, mindig arról álmodoznak, hogy beteszik a lábukat Ukrajnába. A miniszterelnök jól emlékszik arra, hogy a 90-es években Oroszországban is megpróbálták ezt, de Jelcin megakadályozta.

07:37

Mese, hogy le lehet győzni Oroszországot

Már a háború kirobbanásakor az volt a magyar álláspont, hogy aligha lesz ennek a háborúnak nyertese – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint Oroszország beleütközik egy falba, azt pedig, hogy a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, csak a nyugatiakon múlik, hogy meddig hajlandók finanszírozni. A másik oldalon ott van Oroszország, 140 millió lakosával sokkal nagyobb, mint Ukrajna, és ott vannak az atomfegyverei. „Nekem nincs olyan élénk fantáziám, hogy valaki majd egy atomhatalmat képes legyőzni” – mondta, hozzátéve, hogy aki ezt hiszi, az nem nőtt ki a gyermekkorból, mert ez egy mese. 

A miniszterelnök szerint lassan megtelnek a temetők, egyre több magyar veszik oda. Szerinte örüljünk, hogy itt béke van, és elég erősek vagyunk, hogy nem engedjük meg, hogy belepréseljenek bennünket ebbe a háborúba.

Amerika egy háborús kampányt folytat Magyarország területén

– mondta az amerikai plakátkampányról. Nehéz hetek elé nézünk – jegyezte meg.

Orbán Viktor kossuth rádió Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek