Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen, egy ember meghalt a „masszív támadásban” – jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere. 

Explosions in Kyiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Telegram üzenetküldő alkalmazásán az írta, hogy „a főváros Szolomjanszkij kerületében, egy benzinkút közelében becsapódó dróntörmelék miatt egy 35 éves nő kórházba került, egy 41 éves férfi pedig meghalt”. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem „több mint 20, a város felé tartó drónt” megsemmisített.
Klicsko tömegesnek nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen, egyben figyelmeztetett a Kijevre egyszerre több irányból érkező újabb drónhullámokra. Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben.
A városi elöljáró arról is beszámolt, hogy hely idő szerint nem sokkal hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak. 

A főváros katonai közigazgatásának tisztviselői vasárnap a Telegram-üzenetükben azt írták, hogy több mint 40 drónt lőttek le Kijev légterében.

Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti kijevi videóközvetítésében megköszönte a szövetséges Németországnak, Finnországnak, Kanadának és Izlandnak a friss fegyverszállításokat. A támogatás segíti Ukrajna légvédelmét és általános védelmi képességét az orosz terror ellen – mondta.
Egyúttal még keményebb szankciókat jelentett be Oroszország ellen, hogy véget vessen az ország Ukrajna elleni háborújának. „Ma újabb szankciók napja van” – mondta az elnök. 

Kétszázhúsz vállalatot és 51 embert vett fel arra a listára, amely a büntetőintézkedések körébe tartozókat tartalmazza. Ezen fegyvergyártó cégek, „a háborút kiszolgáló vállalkozások” vannak. Nem mindegyikük működik orosz földön, mondta, de mindegyikükre nemzetközi nyomást fognak gyakorolni.

Az ukrán hatóságok adatokat gyűjtenek azokról, akik támogatták Oroszország háborúját, és globális szinten kampányolnak a megbüntetésükért – mondta.
Az ukrán államfő a továbbiakban köszönetet mondott Japánnak, amely a héten szintén újabb szankciócsomagot bocsátott ki Oroszország ellen.
Több drón próbálta megközelíteni vasárnapra virradóra az oroszországi Krasznodar területen az Ilszkij olajfinomítót. Mindegyiket megsemmisítették, az üzem infrastruktúrája nem sérült meg, és személyi sérülés sem történt – jelentették vasárnap a régió operatív parancsnokságának távirati csatornáján. A finomító területét május 4-én és 5-én már érte dróntámadás – közölték korábban a katasztrófavédelmi szolgálatok. Akkor a keletkezett tüzeket eloltották. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

Ha győz Ukrajna, Oroszország sértett, bosszúszomjas, brutális hatalom lesz – Veszélyt jelent a Nyugatra

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brit légierő vezérkari főnöke szerint olyan diktátor, aki kész brutális háborúra is az elképzeléseiben élő Oroszország megteremtése érdekében.