Sir Mike Wigston a brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: amikor az ukrajnai konfliktus véget ér, és Ukrajna helyreállítja a határait, ahogy ezt meg is kell majd tennie, Oroszország sértett, bosszúszomjas, brutális hatalom lesz, amely légi támadások, rakétatámadások, tengeralattjárókról végrehajtott attakok formájában továbbra is képes lesz ártani nekünk.

Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik / AFP


Vlagyimir Putyin a brit légierő vezérkari főnöke szerint olyan diktátor, aki kész brutális háborúra is az elképzeléseiben élő Oroszország megteremtése érdekében. 

Wigston szerint nem csupán egy emberről van szó, Putyin mögött egész struktúra és hierarchia áll. Ha az orosz elnök eltűnne is a színről, többen vannak, akik a helyébe léphetnek, és ugyanolyan brutálisnak és ördöginek bizonyulhatnak a saját népükkel és a szomszédos országokkal szemben, mint Putyin.

A fenyegetést szerinte fokozhatja, ha Oroszországnak megalázó módon, a Kijevnek szállított fejlett nyugati fegyverektől űzve kell távoznia Ukrajnából.
A The Daily Telegraph ezzel összefüggésben felidézi Emmanuel Macron francia elnök korábbi kijelentését arról, hogy a Nyugatnak nem szabad megaláznia Oroszországot, ehelyett biztosítani kell, hogy a harcok elültével a diplomácia kiutat kínáljon a válságból.
A brit királyi légierő vezérkari főnöke a lapnak adott interjúban azt monda: a földi telepítésű légvédelmi rendszerek fejlettsége miatt a Nyugat ma már nem támaszkodhat arra a teljes lefedettséget nyújtó légtérellenőrzésre, amelyet eddig meg tudott teremteni.
Sir Mike Wigston szerint az ukrajnai háború tanulságai közé tartozik a drónok hasznossága, ezek az eszközök ugyanis támadásra, felderítésre, a légvédelem semlegesítésére és megtévesztő műveletekre egyaránt használhatók. „A drónoktól hemzsegő égbolt kétségtelenül a jövő hadszínterének egyik sajátossága” – mutatott rá a brit légierő vezetője.

Ukrajna készen áll a régóta beharangozott ellentámadásra

A katonák kiképzése megtörtént, a nyugati fegyverek megérkeztek, Kijev felkészült a harcra.