Közélet

Kijevbe utazik az Európa-napon Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője.

EU - Ukraine Summit in KyivEU-Ukraine Summit in Kyiv
KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 03: Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (not seen), European Commission President Ursula von der Leyen and EU Council President Charles Michel (not seen) hold a press conference within European Union (EU) and Ukraine Summit in Kyiv, Ukraine on February 03, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU megingathatatlan támogatását. 

A szóvivő üdvözölte az ukrán elnök hétfői bejelentését, miszerint Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni.

Von der Leyen az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába. Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez.

A brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új, immáron tizenegyedik javaslatát a tagállamok kormányainak. 

Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását.

 

Az új csomag célja, hogy az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe

 

– tette hozzá a szóvivő.
 

 

Kijev Ursula van der Leyen ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek