Közel száz, a magánrepülőgépek betiltását követelő klímatüntető gyűlt össze kedden a genfi repülőtéren, megakadályozva a látogatók bejutását az egyik legismertebb magánrepülőgép-kiállításra – írja a Reuters.

This handout picture taken and released on May 23, 2023 by Greenpeace shows climate activists next to a business jet during a protest at European business aviation show EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) at Geneva Airport on May 23, 2023. Protesters on the tarmac at Geneva airport briefly disrupted air traffic before operations were gradually resumed, the airport said, as dozens of climate activists blocked a nearby business jet convention.
Fotó: AFP

A tiltakozók a genfi kifutópályát foglalták el, ahol többek között az Airbus és a Gulfstream magángépeit állították ki, és olyan táblákat vittek magukkal, amelyeken a #BanPrivateJets, és FIGYELEM: A magánrepülők elveszik a reményünket feliratok szerepeltek. 

Az aktivisták élénksárga mellényben foglaltak helyet a repülőgépek alatt, és megakadályozták a potenciális vevők felszállását a repülőgépekre, miközben a biztonságiak próbálták őket a helyszínről eltávolítani.

A tüntetés során a tüntetők és a biztonságiak közül is megsérültek néhányan

– áll a genfi repülőtér közleményében. Az incidensre akkor került sor, amikor a Boeing 400 férőhelyes 777-9-es gépének első magánvásárlónak történő eladása zajlott volna. Az összes induló járatot felfüggesztették, és a nap folyamán további késések várhatók – írta a reptér.

This handout picture taken and released on May 23, 2023 by Greenpeace shows unidentified people rushing to climate activists beneath a business jet during a protest at European business aviation show EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) at Geneva Airport on May 23, 2023. Protesters on the tarmac at Geneva airport briefly disrupted air traffic before operations were gradually resumed, the airport said, as dozens of climate activists blocked a nearby business jet convention.
Fotó: AFP

A magángépágazat szereplői zöldítenének, a klímaaktivisták szkeptikusak

A klímaaktivisták már régóta kifogásolják a magánrepülők magas szén-dioxid-kibocsátását, becslések szerint ugyanis a magánrepülők használata az elmúlt két évtizedben csaknem megduplázódott.

A magángépek óránként akár egytonnányi szén-dioxidot is kibocsáthatnak – ez kétszerese egy Afrikában élő ember átlagos éves fogyasztásának

– mondta Klara Maria Schenk, a Greenpeace közlekedési kampányfelelőse. Hozzátette: csak egy nagyon szűk elit engedheti meg magának, hogy magánrepülőt béreljen vagy vásároljon, az elit pedig túlzottan szennyezi a környezetet, és ezt épp a legkiszolgáltatottabb emberekkel fizettetik meg.

A magángépiparág szerint mindent megtesznek azért, hogy környezetbarát repülőgép-üzemanyagot használjanak, az ágazat vezetői a konferencia során többször is rámutattak a szén-dioxid-mentesítésre vonatkozó elkötelezettségükre. Kedden a genfi konferencia helyszínén több környezetbarát innovációt is bemutattak, köztük egy elektromos repülőgépet. 

A keddi napon egy másik környezetvédelmi csoport, az actif-trafiC is tüntetést tervez a helyszínen. Felhívásukban kiemelték:  a Föld népességének 1 százaléka felelős a légi közlekedési ágazat kibocsátásának 50 százalékáért.