Szijjártó Péterrel készített interjút Budapesten egy Duna-parti szálloda tetőteraszán a CNN egyik legnevesebb riportere, Richard Quest. Az amerikai tévécsatorna különleges adást közölt Magyarországról bejelentkezve, ennek keretében kérdezték a külgazdasági és külügyminisztert.

Richard Quest, Szijjártó Péter
Richard Quest és Szijjártó Péter. Fotó: Borsos Mátyás / Facebook

Richard Quest először azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy szerinte az ukránok állnak-e a Kremlt ért dróntámadás mögött. A tárcavezető úgy reagált, nem tudja, mit történt, de abban biztos, hogy minél tovább tart a háború, annál több ilyen esemény következhet be, ami mind az eszkaláció felé mutat. Mint szomszédos ország, ez a folyamat nagy veszélyt jelent Magyarországra, éppen ezért sürgeti a kormány a háború befejezését. 

Ezek után a műsorvezető azt vetette fel, hogy a kormány fél szívvel vesz részt a szövetségesi rendszerben, így a álláspontjának érvényesítésében is. Itt arra utalt, hogy Magyarország nem támogatja fegyverekkel az ukrán hadsereget, és ahhoz sem járul hozzá, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak át a területén Ukrajnába. Szijjártó Péter a válaszában felhívta a figyelmet, hogy a NATO tagállamai részéről egyöntetű döntés született arról, hogy a védelmi szervezet nem része a konfliktusnak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. 

Ellenkező esetben ugyanis kitörne a harmadik világháború.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy semmiféle olyan lépést nem tesz, amely az eszkaláció eshetőségét erősíti. Richard Quest kérdezett a befagyasztott uniós pénzekről is. Az igazságügyi reform, úgy tűnik, megfelel az Európai Bizottságnak, de ez nem elég ahhoz, hogy megállapodás szülessen a pénzekről. Erre Szijjártó Péter megjegyezte: semmi nem elég. Richard Quest szerint Magyarország szembemegy az EU-val, hazánk a „problémás gyerek” a közösségben.

A külügyminiszter erre azt válaszolta, hogy Magyarország politikailag elfogult sértegetések kereszttüzében áll, a kormánnyal szemben megfogalmazott kritika pedig abból fakad, hogy a kabinet mainstreamellenes politikát visz, és nem enged a fősodornak. Teszi mindez úgy, hogy sikeres, és sorozatban négyszer nyerte meg a választásokat nagy fölénnyel. 

Hogyan tud a gazdaságunk növekedni, hogyan tudjuk évről évre megdönteni a beruházási rekordot, miért hozzák ide a pénzüket német és amerikai befektetők, ha korrupció jellemzi a gazdaságot? Azért hozzák ide a pénzüket, mert nem tapasztalnak ilyet

– érvelt. Azt is leszögezte, hogy Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát, és mindenkit véd az alaptörvény, attól függetlenül, hogy ki kibe szerelmes, vagy milyen közösséghez tartozik.

Az interjú végén a CNN hosszabban mutatta a budapesti látképet, a képsorokat pedig Richard Quest nagy átéléssel kommentálta. „Micsoda kilátás, micsoda fenséges kilátás nyílik innen! Nagyon örülök, hogy meghívtak ide, örömmel jöttem. Annyi nokedlit ettem, és a gulyás is nagyszerű, várjuk a következő alkalmat.”

A teljes interjú itt tekinthető meg: