Közélet

Megindult az ukrán ellentámadás, a Wagner-vezér figyelmeztetést adott ki

Jevgenyij Prigozsin szerint még kell néhány nap a teljes kibontakozáshoz, de szerdán elstartolt az ukrán offenzíva.

Szerdán megkezdődött a régóta ígért ukrán ellentámadás, ám erről meglepetésre nem Kijev, hanem az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin számolt be. A zsoldosvezér szerint még kell néhány nap a kibontakozáshoz, de már most úgy vélik, hogy az offenzíva megkezdődött. 

Russian President Vladimir Putin Attends Saint Petersburg International Economic Forum
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 17: (RUSSIA OUT) Russian billionaire and businessman Yevgeny Prigozhin (R) and RSPP President Alexander Shokhin (L) seen during the Saint Petersburg International Economic Forum SPIEF2016 on June 17, 2016 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Fotó: Mikhail Svetlov

Gyakorlatilag elkezdődött az ukrán hadsereg támadása

– így reagált egy kérdésre a közösségi oldalán Prigozsin, aki szerint még sosem volt ilyen aktív az ukrán légierő, mint az utóbbi órákban, így kvázi ez az offenzíva kezdete. Közben pedig a seregek is felsorakoztak a frontvonal mentén. A Wagner-vezér szerint még kell néhány nap a teljes kibontakozáshoz, de szerinte nagyon rövid idő múlva megkezdődnek az aktív összecsapások. 

Április 25-én derült ki kiszivárgott Pentagon-iratokból, hogy Ukrajna májusra tervezte az ellentámadás megindítását az ország déli, oroszok által elfoglalt területein. Prigozsin maga 15-ére tette ezt a TASZSZ orosz portál szerint. 

 

Prigozsin orosz-ukrán háború ellentámadás Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek