Közélet

Vihar előtti csend: Kijev hírzárlatot rendelt el a tavaszi ellentámadásról

Az adatszivárgás elkerülése érdekében Ukrajna titkolózik a nyugati szövetségesei előtt az ellentámadással kapcsolatban. Már hónapok óta szivárognak a hírek arról, hogy Kijev a tavasszal elsöprő ellentámadást indíthat az elfoglalt területeinek a visszaszerzésére, azonban egyelőre nem indult semmilyen offenzíva. A Pentagon-iratokként elhíresült szivárgási botrány a jelek szerint óvatosságra intette a kijevi vezetést.

Európai tisztviselők beszéltek arról, hogy Kijev nem osztja meg a szövetségeseivel a tavaszi ellentámadás részleteit, mivel az ukránok félnek az adatszivárgástól. A kijevi vezetés a titkolózást a Pentagon-iratok kiszivárgásával indokolja.

PENTAGON PAPERS
Fotó: Getty Images

Márciusban több száz oldalnyi titkosított dokumentumot szivárogtatott ki a massachusettsi légierő bázisáról egy fiatal katona, Jack Teixeira. A botrányt a Pentagon-iratokként kezdték emlegetni, a nyilvánosságra került iratokból egyebek között az is kiderült, hogy az Egyesült Államok több NATO-szövetségese után is kémkedett. Emellett a papírok információkat tartalmaztak az ukránok tervezett tavaszi offenzívájáról, az ukrán veszteségekről, a fegyverszállításokról és a háború egyéb mozzanatairól.

Az adatszivárgás után Kijev sokkal óvatosabb lett a megosztott információkkal. A Politico azt írja, hogy 

a botrány óta Ukrajna csak annyi adatot oszt meg az Egyesült Államokkal és Európával, amennyi a fegyverszállítmányokhoz feltétlenül szükséges.

A kijevi vezetés a hírek szerint a határain belül is rendkívül óvatosan kezeli az ellentámadás részleteit. Még a katonai adminisztrációban is csak kevesen ismerik a tervet.

A most készülő ukrán ellentámadás megváltoztathatja a háború kimenetelét

A szakértők arra számítanak, hogy az ukrán ellentámadás fő iránya délen lesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok legsúlyosabb harcai keleten összpontosultak, különösen Bahmut városa körül.

Egy amerikai védelmi tisztviselő arról beszélt, hogy a Pentagon-iratok ellenére nem történt változás az USA és Ukrajna viszonyában. Washington és Kijev továbbra is együtt dolgozik, illetve szerinte az ukránok nem hallgatnak el az együttműködéshez lényeges információkat a Fehér Ház elől.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivőjét, John Kirbyt is megkérdezték az ukránok titkolózásáról. Kirby szerint egy jelentős katonai hadművelet megindítása előtt természetes, hogy hírzárlatot rendelnek el. Szerinte ez csak azt jelenti, hogy hamarosan felpörögnek az események Ukrajnában.

Nem kötelesek megosztani velünk a stratégiájukat. Mi segítünk nekik a harcban, és támogatjuk őket azzal, amivel tudjuk, de az már az ő döntésük, hogy mennyire avatnak be minket a részletekbe

– mondta Kirby.

Egy másik amerikai tisztségviselő szerint Ukrajna a kezdetektől fogva kevés információt osztott meg.

 

Pentagon-iratok tavaszi ellentámadás Kijev
Kapcsolódó cikkek