Közélet

Az utolsó simításokat végzik az ellentámadás tervén az ukránok, utána elszabadul a pokol

Az ellentámadás megkezdésének időpontjáról és helyéről a vezérkar dönt.

Az utolsó szakaszban vannak Ukrajna ellentámadásának előkészületei – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. „Befejezzük a kiképzést, hiszen a kapott fegyverek és a katonai felszerelések kezelését a katonáinknak el kell sajátítania. Nagyon modern rendszereket kaptunk” – mondta a vezető. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajna már kapott nyugati országoktól Leopard–2 és Challenger típusú harckocsikat, továbbá vár még Leopard–1 és Abrams típusú tankokat. 

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy Attends Funeral of Fallen Commander Dmytro Kotsyubaylo Valerii Zaluzhnyi, commander-in-chief of the Armed Forces of Ukraine, front center, and Oleksii Reznikov, Ukraine's defence minister, front center right, attend the funeral of fallen Ukrainian military commander Dmytro Kotsiubaylo, also known as "Da Vinci", at the St. Michael's Cathedral in Kyiv, Ukraine, on Friday, March 10, 2023. Tens of thousands of people have died in Russias attempt to seize control of its neighbor   and until recently historical ally  while the fighting has driven more than a third of Ukraines 41 million people from their homes. Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg via Getty ImagesValerii Zaluzhnyi, commander-in-chief of the Armed Forces of Ukraine, front center, and Oleksii Reznikov, Ukraine's defence minister, front center right, attend the funeral of fallen Ukrainian military commander Dmytro Kotsiubaylo, also known as "Da Vinci", at the St. Michael's Cathedral in Kyiv, Ukraine, on Friday, March 10, 2023. Tens of thousands of people have died in Russias attempt to seize control of its neighbor   and until recently historical ally  while the fighting has driven more than a third of Ukraines 41 million people from their homes. Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Úgy gondolom, hogy Abrams harckocsik még nem vesznek részt ebben az ellentámadásban, de a katonáik már kiutaztak a gyakorlatokra 

– jegyezte meg a miniszter.

Kifejtette, hogy ezek emellett jó néhány különféle nyugati típusú páncélozott járműje van  az ukrán hadseregnek, ezek között említette a Bradley, a Marder, a Stryker és a Svédországból származó CV 90-es típust. Összegezve kijelentette, hogy a korszerű haditechnikai eszközöket felkészítették a bevetésre, és egy részüket már le is szállították Ukrajnának. Leszögezte, hogy az ukrán erők nagy százalékban készen állnak az ellentámadás megindítására.

Reznyikov közölte, hogy az ellentámadás megkezdésének időpontjáról és helyéről a vezérkar dönt. Hozzáfűzte, hogy a partnerek nagy fokú bizalmának köszönhetően Ukrajna kap Patriot, a HIMARS, az MLRS rakétarendszereket és repülőgépeket is. Kiemelte, hogy Ukrajna minden felszerelést ingyen kap. E tekintetben a legnagyobb támogatója az országnak az Egyesült Államok mintegy 50 milliárd dollár értékben, további 30 milliárd dollárt érő felszereléssel pedig más országok támogatják Ukrajnát.

A miniszter előző nap az RBK-Ukrajna hírportálnak adott interjújában kissé túlfűtöttek nevezte az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozásokat az ukrán lakosság, a politikusok, valamint a Nyugat részéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán erők eddig elért harctéri sikerei után ez normális.

Ihor Taburec, a közép-ukrajnai Cserkaszi megye kormányzója közben a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Umanyban – ahol a több régiót ért reggeli orosz légi csapás következtében rakéta csapódott egy többemeletes lakóházba – 17-re emelkedett a halálos áldozatok száma, közülük hárman kiskorúak. A katasztrófavédelem a Facebookon közölte, hogy a keleti országrészben lévő Dnyipro városában kiemeltek egy sérült nőt egy építőanyagokat tároló hangár romjai alól, és kórházba szállították.

 

orosz-ukrán háború offenzíva ellentámadás
Kapcsolódó cikkek