Brit férfiak fonttízezreket keresnek azzal, hogy bevándorló nők gyerekének apjaként tüntetik fel magukat, ezzel biztosítva a gyerek brit állampolgárságát és lehetőséget teremtve az édesanyáknak a tartózkodási engedély megszerzésére.

English,Family,Concept.,Man,Embracing,Pregnant,Woman,Belly,And,Heart
English family concept. Man embracing pregnant woman belly and heart with United Kingdom flag colors closeup
Fotó: Shutterstock

A brit bevándorlási rendszer szabályait kijátszó módszert a BBC vizsgálata szerint a Facebookon hirdetik előszeretettel, és különböző bevándorlói közösségeket érint. A közszolgálati csatorna munkatársa olyan anyának adta ki magát, aki vízum nélkül tartózkodik az országban, és több ügynököt is talált, akik képesek őt összekötni névleges apukákkal.

Az egyik biztosította arról, hogy több brit állampolgárságú férfival is össze tudja hozni, sőt még hihető fedősztori kidolgozásában is segítséget ajánlott. 

A teljes csomagot 11 ezer fontért kínálta, amiből az apuka 8 ezret kapott volna. 

A BBC nem fizetett a szolgáltatásért, így nem tudni, hogy a módszer valóban működőképes lett volna-e.

Egy másik ügynök azzal dicsekedett, hogy több ezer nőnek segített már, ő 300 fontot kért a közvetítésért, míg az apuka díját 10 ezer fontban határozta meg. Elmondása szerint cserébe olyan férfit talál, aki más gyerekkel még nem játszotta el a trükköt. A BBC úgy tudja, a bevándorlók maradási vágyát is kihasználják a csalók, így találtak olyan nőt, aki hiába fizetett 10 ezer fontot egy férfinak, később kiderült róla, hogy nincs brit állampolgársága.

A bevándorlási ügyvédek megosztottak az ügyben: némelyek úgy gondolják, e lehetőségre nem érdemes kiskapuként tekinteni, míg mások azt vallják, a módszert évek óta alkalmazzák már, és több ezer embert is érinthet. 

A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly 4680 családi vízumot adtak ki más eltartottak részére. 

A születési bizonyítvány kiállításához hamis adatokat megadni bűncselekmény, még ha ezt nehéz is bizonyítani, és valószínűleg kevés eljárás is indul az ügyben. Egyes hangok szerint automatikusan DNS-tesztet kellene végezni, ha az anyuka illegálisan van az országban, és azt állítja, hogy az apuka brit állampolgár.

Közösen lép fel az illegális bevándorlás ellen London és Párizs

Rishi Sunak ma a francia fővárosban tárgyalt.