Megtörtént Gary Lineker várva-várt visszatérése a Match of the Day (MOTD) brit futballműsorba, amit közel negyedévszázada vezet.

Fotó: AFP

A futballikon múlt héten nem lehetett ott a stúdióban, mivel a műsor tulajdonosa, a BBC felfüggesztette Linekert a pozíciójából annak politikai állásfoglalása miatt. A műsorvezető korábban egy a brit kormánypárt által benyújtott bevándorlási politikával kapcsolatos törvénycsomagját úgy véleményezte, miszerint annak nyelvezete nagyban hasonlít a harmincas évek Németországában használt retorikához, illetve a tartalma felmérhetetlenül kegyetlen, mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul.

Lineker felfüggesztését kollégái sem hagyták szó nélkül, a múlt heti MOTD-adás mindössze 20 perces volt, mivel egyetlen szakértő és műsorvezető sem vállalta benne a szereplést. A korábbi futballista nekik külön megköszönte a szolidaritásukat.

Alan Shearer, szintén korábbi válogatott labdarúgó, aki jelenleg Lineker mellett dolgozik a műsoron, az adásban elnézést kért minden nézőtől, őszinte sajnálatát fejezve ki az elmaradt program miatt.

Nagyon nehéz helyzet volt számunkra, önhibánkon kívül lehetetlen helyzetbe kerültünk sokan a televízióban és a rádióban, és ez nem volt igazságos. Örülök, hogy visszatértünk a normalitásba. 

 – tette hozzá Shearer.

A világsztár visszatérte azonban egyelőre csak átmeneti: a botrány hatására a BBC ugyanis belekezdett a saját alkalmazottai felé fennálló közösségimédia-használati irányelveinek felülvizsgálatába, ennek lezárultáig azonban visszaengedték Linekert a képernyőre.