Közélet

Orosz–ukrán háború 457. nap – friss hírek

Az oroszországi Krasznodarban ismét robbanásokat észleltek, az ukránok tájékoztatása szerint a Kijevre kilőtt összes ellenséges rakétát semlegesítették az éjszaka során.

Robbanások voltak az oroszországi Krasznodar város központjában – számol be a Kyivindependent.com a Baza helyi Telegram-csatornára hívatkozva. A Telegram-bejegyzés tartalmazott egy videót, amelyen egy nagyon hangos robbanás, majd egy fényvillanás hallatszik. 

Fotó: AFP

A Baza szerint a város légvédelme működött, a települést drónok támadták meg, és egy szemtanú szerint a drónokhoz hasonló hangokat hallottak. Emlékezetes, hogy május ötödikén az oroszországi Krasznodar megyei Ilszkij olajfinomítóban egy dróntámadás okozott károkat. Egy nappal korábban hasonló esetről számoltak be a környéken.

Az elmúlt hetekben egyre több jelentés érkezett orosz területen belüli támadásokról, amelyek közül a legjelentősebb az orosz fegyveresek két csoportjának határon átnyúló behatolása az oroszországi Belgorod megyébe.

Közben Kijev illetékesei szerint a település légvédelme lelőtt minden orosz célpontot, amelyet május 26-án éjszaka indítottak a főváros irányába. Oroszország május eleje óta 13. légitámadást indított a város ellen. A település felett lelőtt célpontok törmelékei megrongáltak egy bevásárlóközpont és egy ház tetejét. 

Az ukrán–orosz háború előző napi híreit itt olvashatja.

19:28

Újabb sikeres rakétacsapásokról számolt be az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg beszámolói szerint az ukránok rendszeresen lövik Belgorod megyét. Az oroszok ukrán lőszerraktárakat vettek célba, állításuk szerint sikeresen.

18:47

Holland F–16-osokat kaphat Ukrajna

A kiképzés azonban hónapokig tarthat, ezért a gépek egy darabig még nem jelennek meg az ukrán légtérben.

12:49

Lehetetlen küldetés? Latin-Amerikába menne orosz fegyverekért Ukrajna

Különös versenyfutás kezdődött Latin-Amerikában az orosz/szovjet eredetű fegyverekért. Ukrajna amerikai segítséggel szeretné megszerezni azokat a fegyverrendszereket (lőszerkészleteket), amelyeket Oroszország az elmúlt években szállított Latin-Amerikába.

12:01

Felszárad a sár Ukrajnában, indulhat az ellentámadás

A szokatlanul esős tavasz véget ért Ukrajnában, kisütött a nap, és 25 fok körül alakul az átlag hőmérséklet. A sár lassan felszárad, ami azt jelenti, hogy a páncélos hadviselés ismét elindulhat. Kijev csak erre várt, hogy elindítsa a régóta ígért ellentámadást.

11:44

Újabb szankciókat vezet be Japán Oroszország ellen

Több új szankciót vet ki Japán Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. A szigetország jelezte, hogy kitart Ukrajna támogatása mellett humanitárius és katonai segélyek útján. Macuno Hirokazu kormányszóvivő azt is elmondta, hogy Japán nem fogja eltűrni, hogy bármelyik ország atomfegyverekkel fenyegessen.

orosz ukrán háború Krasznodar robbanás légvédelem
Kapcsolódó cikkek