Közélet

Orosz-ukrán háború 456. nap – friss hírek

Az ukrán légvédelem minden ellenséges légi célpontot megsemmisített.

Az ukrán főváros légvédelme teljes mértékben visszavert egy újabb, tömeges orosz dróntámadást – közölte csütörtökön a kijevi hadvezetés. 

Csütörtökre virradóra Oroszország ismét a levegőből támadta Kijevet

– számolt be Szerhij Popko, a városi katonai közigazgatás vezetője.  

A légiriadó több mint három órán át tartott, az oroszok több hullámban indították a dróntámadásokat.

Fotó: AFP

Popko emlékeztetett: a főváros elleni legutóbbi légitámadás négy nappal ezelőtt volt. Májusban 12 ilyen támadás érte Kijevet.

Az éjszaka folyamán légiriadó volt az ország más részein is, köztük a kelet-ukrajnai Harkivban és a nyugati Csernyivciben – számoltak be a helyi hatóságok.

Bahmuti helyzetjelentés: folytatódnak a harcok, nagy az orosz veszteség

Tovább folytatódnak a harcok a keleti hadszíntéren.

A háború szerdai napjának fontosabb híreit itt olvashatja.


 

20:11

Nem tetszik Moszkvának az eredménytelen vizsgálat az Északi Áramlat ügyében

Bekérették Németország, Dánia és Svédország moszkvai nagykövetét csütörtökön az orosz külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak az Északi Áramlat tavalyi felrobbantása ügyében folytatott közös nyomozásuk „totális eredménytelensége” miatt. A tárca mind a három országot azzal vádolja, hogy húzzák az időt, és nem hajlandók együttműködni Moszkvával.

„Megállapítottuk, hogy ezek az országok nem érdekeltek a szabotázs valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, késleltetik erőfeszítéseiket, és megpróbálják eltitkolni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk jól ismert országok állnak” – idézte a Deutsche Welle az orosz külügyminisztérium közleményét.

18:35

Az iráni népnek üzent Zelenszkij

Videóüzenetben kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az iráni lakosságtól, hogy ne legyen bűnrészes egy véres orosz háborúban, miután az orosz hadsereg iráni önmegsemmisítő drónokat használ ukrán civilek megölésére.

„Egy egyszerű kérdés teszek fel: miért lennének önök cinkosok az orosz terrorban, miért állnak a gonosz állam oldalán? A világ látja, mi történik, és mindenki láthatja ezt Iránban is” – szólt az iráni néphez Zelenszkij, aki kiemelte, hogy bár az ukránok megtanulták megsemmisíteni az Irán által Oroszországnak átadott kamikaze drónok nagy részét, még mindig vannak találatok és áldozatok.

„Miért lenne szükségük önöknek, iráni anyáknak ás apáknak arra, hogy egy iráni drón megöljön egy várandós ukrán nőt a férjével az otthonukban, hogy Sahid drónt találjon el egy iskolai kollégiumot, amelyben emberek halnak meg, a mentést végzők életét pedig egy a második Sahid drón oltsa ki? Miért kellenek ezek a cinikus gyilkosságok Iránnak? Mit nyernek ezzel maguk Teheránban vagy Irán bármely más városában?” – tette fel kérdését az ukrán államfő, aki szólt arról is, hogy 

az agresszor Oroszország támogatásával Irán csak még jobban elszigetelődik a világtól, és még több problémája lesz.

 

16:32

Zelenszkij: Oroszország az infrastruktúrát és a katonai létesítményeket célozza a drónokkal

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Moszkva továbbra is terrorizálja, és 36 drónnal támadta Ukrajnát

– írta az elnök a Telegram-csatornáján. Hozzátette: egyik sem érte el a célt, és köszönetet mondott az ukrán légvédelemnek a százszázalékos teljesítményért. 

Az ukrán légerő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahid 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból.

Mint írta: 

az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban.

 

14:45

Több tucat tankot és löveget vásárol Németország

A német törvényhozók zöld utat adtak 18 harckocsi és 12 önjáró löveg megvásárlására, amelyeket a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann gyártótól rendelnének meg. Az üzlet értékkerete nagyjából 843 millió eurós, ezzel Németország az Ukrajnába küldött felszereléseket helyettesíti, miközben saját hadseregét is modernizálja – írta a Bloomberg.

A beszerzést, amely alkatrészeket és egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, szerdán hagyta jóvá a parlament alsóházának költségvetési bizottsága.

A védelmi minisztérium ezzel cserélné le az új generációs Leopárd 2-A8-s harckocsikra a nemrég Ukrajnába küldött készleteit, ám közleményük szerint a hadseregre amúgy is ráfér a modernizálás.

Olaf Scholz kancellár kormánya a védelmi minisztérium dokumentumai szerint 525,6 millió eurót fizet a Leopard 2 harckocsikért és 190,7 millió eurót a PzH 2000-es lövegekért. A Leopardok pótalkatrészeinek szállítása 126,6 millió eurót tesz ki. Az első harckocsikat legkésőbb 2026-ban szállítják le.

14:42

Továbbra is vámmentesen érkezhetnek az ukrán áruk az unióba

Az uniós tagállamok kereskedelemért felelős miniszterei rendeletet fogadtak el, amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és piacvédelmi intézkedés felfüggesztését – tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az uniós kereskedelmi tanács brüsszeli ülésén meghosszabbított rendelet az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó valamennyi dömpingellenes vám és védintézkedés felfüggesztésére vonatkozik, illetve a belépési árrendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó feldolgozott és feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket érinti.

13:23

Óriási üzlet lesz a régió cégeinek az ukrajnai újjáépítés

Bár még javában tart az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja, az üzleti szféra már az újjáépítésben rejlő lehetőségeket latolgatja. Az ehhez szükséges irdatlan összeg forrásairól és nagyságáról egyelőre nincs pontosabb becslés, mindenesetre az ukránok és a Világbank legutóbbi kalkulációi szerint a károk már elérték a 411 milliárd dollárt, ez Ukrajna 2022-es GDP-jének 2,6-szerese. És az oroszok tesznek is arról, hogy a számla percről percre növekedjen. 

Russians destroy Orikhiv gymnasiumORIKHIV, UKRAINE - APRIL 12, 2023 - The Suziria (Constellation) gymnasium which Russian occupiers hit at least four times lies in ruins in Orikhiv, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrajnai viszonyokat közelebbről ismerő kelet-közép-európai építőipari vállalatok és a mögöttük álló kormányok már helyezkednek, felsorakoznak a startvonalnál, sőt

többen már proaktívan helyszíneket, partnereket keresnek maguknak, hogy mielőbb munkához láthassanak.

A lerombolt infrastruktúra működőképessé tétele most a legfontosabb feladat, utána viszont a második világháború óta nem látott újjáépítési hullám indul, Európa legnagyobb felvonulási területévé téve Ukrajnát.

Azok az országok indulhatnak majd az első sorból, amelyek már most sem félnek Ukrajnába menni

– foglalta össze a lényeget Tomás Kopecny, az ukrajnai újjáépítéssel foglalkozó cseh kormánymegbízott. A prágai kabinet ösztönzi is erre a cégeit, 2025-ig évi félmilliárd koronával, azaz 24 millió dollárral támogatja az ukrajnai szerepvállalásukat, miközben képviseletein keresztül közvetlen kapcsolatot épít ki az ukrán hatóságokkal, gazdasági szervezetekkel. 

11:49

Bezáratják a szentpétervári svéd főkonzulátust

Válaszul Svédország vele szemben tanúsított konfrontatív politikájára, Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét, és ugyanezzel a hatállyal visszavonja hozzájárulását a szentpétervári svéd főkonzulátus tevékenységéhez.

Erről csütörtökön adott ki tájékoztatást az orosz külügyminisztérium, miután bekérette Svédország moszkvai nagykövetét, és közölte vele a döntést. Az indoklás szerint Moszkva Stockholm részéről nyíltan ellenséges cselekedetnek minősítette, hogy április 25-én a svédországi orosz diplomáciai képviselet öt alkalmazottját nemkívánatos személynek minősítették.

10:57

Ukrán drónok lelövéséről számoltak be az oroszok

Hat ukrán drónnak az orosz légvédelem általi lelövéséről, illetve rádióelektronikai eszközzel történt földre kényszerítéséről számolt be csütörtök reggel a Telegram-csatornáján Szergej Akszjonov, a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget közigazgatásának vezetője.

Az éjszakai dróntámadásnak nem voltak sebesültjei – közölte. 

 

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy Szevasztopol elleni támadás során lőtt le két drónt, további négyet pedig leszállásra kényszerített

 

 – közölte a TASZSZ állami hírügynökség.

10:26

Prigozsin: kivonul a Wagner Bahmutból

A Wagner-csoport vezetője bejelentette a zsoldos egységeinek kivonását  a donyecki Bahmutból. A zsoldos csoport közzétett egy videót a fegyveresek kivonulásának állítólagos megkezdésének folyamatáról. Jevgenyij Prigozsin katonai egyenruhás emberek mellett pózol a felvételen. 

 

Kivonjuk az egységeket Bahmutból. Május 25. hajnali 5 órától, Június 1-ig a fő egységet áthelyezzük, és átvezényeljük az állásokat a katonasághoz. Lőszert, állásokat, mindent, beleértve a száraz ellátmányt is

 

 – mondta Prigozsin.  

Húszezer fegyverest vesztett el a Wagner Bahmut elfoglalása közben. Prigozsin korábban már elmondta, hogy 427 nap harcai után június 1-jén vagy akörül a Wagner kivonja csapatait Bahmutból, hogy újraszervezze és újrafegyverezze őket. 

Kijev Oroszország dróntámadás
Kapcsolódó cikkek