Miután Donald Trumpnak egy polgári per eredményeként 5 millió dollárt kell fizetnie zaklatás és rágalmazás miatt, ügyvédje és szövetségese, Rudy Giuliani ellen is keresetet nyújtottak be. A felperes Noelle Dunphy az egykori New York-i polgármester ügyvédi irodájának volt az üzleti igazgatója, és azzal vádolja Giulianit, hogy többször is megerőszakolta őt.

(COMBO) This combination of file pictures created on May 09, 2023 shows, writer E. Jean Carroll (L) at the Manhattan Federal Court in New York on April 25, 2023; and former US president Donald Trump at the Manhattan Criminal Court in New York on April 4, 2023. Trump has suffered back-to-back legal blows over his sexual abuse of Carroll and money paid to porn star Stormy Daniels, but the jury is out over how much it may cost him among women voters in his race to regain the White House. The Republican frontrunner late on May 10, 2023, brushed off any notion that a decision by New York jurors to find him liable for abusing former Elle magazine columnist E. Jean Carroll would turn women voters against him. (Photo by Kena Betancur and Andrew KELLY / various sources / AFP)
Fotó: Kena Betancur / AFP

A keresetben szereplő vádak azonban itt még nem érnek véget, ugyanis Dunphy szerint Giuliani azt is közölte vele, hogy ha ismer valakit, akinek elnöki kegyelemre lenne szüksége, azt irányítsa hozzá, ugyanis 2 millió dollárért árusítják a szabadulást Trumppal, s az összeget megfelezik. 

A nő azt állítja, hogy a hivatalos csatornák használatától, így a kegyelmi ügyvéd irodájának igénybevételétől ez esetben tartózkodni kell, ugyanis az nyilvánosságra kerülhet. 

Az iroda ráadásul túlterhelt is, így 2022-ben mintegy 17 ezer kérelem várt ott döntésre.

Giuliani tagadja a vádakat, ráadásul az is tény, hogy Donald Trump sokkal ritkábban élt a kegyelemadás lehetőségével, mint más elnökök. Míg Barack Obama több mint 1900 kegyelmet hagyott jóvá, Trump csak 237-et. Az üzletemberből lett politikus által jegyzett kegyelmekből mindössze 25 követte a hivatalos utat – írja az Insider.