Már lehet jegyeket vásárolni a Celeste nevű sztratoszférikus léggömbhöz rögzített kapszulában tett utazásokra. Az előfoglalás 10 ezer euróba (nagyjából 3,7 millió forint) kerül, míg a teljes utazás költsége 120 ezer euró (körülbelül 44,3 millió forint) – írja a CNN.

Zephalto
kapszula, étterem, űr, space, restaurant,
Fotó: Zephalto

A 2024 végétől 2025 közepéig tartó időszakra el is kapkodták a belépőket, így most a 2025 közepétől kezdődő időszakra nyitották meg az előfoglalásokat – közölte a francia Zelphalto űrturisztikai cég.

A tervek szerint a Celeste 90 perc alatt hat utast és két pilótát juttat el 25 kilométeres magasságba. A kapszula ezután három órán át lebeg a Föld felett, amely elég idő egy többfogásos vacsora és néhány pohár finom francia bor elfogyasztására.

Bár a Celeste séfjeit még nem jelentették be, az elképzelés szerint a szakácsok szabadon dönthetnek arról, hogy mi kerüljön az étlapra. 

A Zephalto szeretné elérni, hogy a szakácsok kiélhessék kreativitásukat, és személyre szabott vendégélményt biztosítsanak a részvevőknek. Ennek érdekében egyes séfek úgy is dönthetnek, hogy az ételeket az utazás előtt szolgálják fel, nem pedig emelkedés közben.

A cég hangsúlyozta, szorosan együttműködik a francia űrügynökséggel (CNES) és az Airbus légiközlekedési vállalattal annak érdekében, hogy a héliummal hajtott léggömbnek meglegyen ugyanaz, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által kiadott tanúsítványa, mint egy kereskedelmi repülőgépnek.  

A világűrt ugyan így sem érik el, de még mindig jóval magasabbra jutnak, mint egy átlagos repülőgéppel, 

éppen ezért a gravitáció elvesztése nélkül csodálhatják meg a Földet és a csillagokat. A kapszula belsejét Joseph Dirand francia tervező tervezi. 

Az első űrturista Dennis Tito volt, aki 2001-ben járt az űrben, azóta viszont kevesen léptek a nyomdokaiba. Az elmúlt években több űrturisztikai cég, például a SpaceX, a Blue Origin és a Virgin Galactic is erőfeszítéseket tett az űrturizmus megvalósítása érdekében. A 2016-ban alapított Zephaltón kívül a floridai Space Perspective is hasonló foglalásokat vesz fel a Spaceship Neptune nevű űrhajójára.

Zephalto
kapszula, étterem, űr, space, restaurant,
Fotó: Zephalto

A Celeste eddig három részleges tesztrepülést hajtott végre, egy továbbit pedig az év végére terveznek, amely során a léggömb a teljes utat berepüli. A járat egyelőre Franciaországból indul, a Zephalto azonban később szeretné kiterjeszteni a szolgáltatást, hogy az világszerte elérhető legyen.

Ön is az űrbe vágyik? Eláruljuk: kétmilliárd forint befizetése csak az első lépés a súlytalan nyaraláshoz

Sokan kiesnek az elején, annak ellenére, hogy megvan rá a pénzük.