Amióta az ősember először felnézett az égre, azóta foglalkoztatja a fantáziáját, hogy mi lehet odafent. Ma már elég fejlettek lettünk ahhoz, hogy tudjuk, valószínűleg sosem fogjuk pontosan megtudni. Az űr ennek ellenére máig vonzza a kiváncsiakat, főleg, amióta el tudunk oda jutni. 1969-ben százmilliókat szegezett a televíziók elé az első holdraszállás, és várhatóan még többeket fog az a pillanat, amikor a nem túl távoli jövőben ismét ember lép a Föld égi kísérője, majd, remélhetjük, néhány évvel később a Mars felszínére. 

Fotó: Hannibal Hanschke / AFP

Jelenleg az űrturizmus hajnalán vagyunk, de hamarosan megindulhat az első űrhotelek építése, ami ugrásszerű növekedést hozhat az üzletágban. Most még viszont be kell érnünk egy kisebb űrutazással, amely bárki számára elérhető, feltéve, hogy van elég pénze és alaposan felkészül az útra. 

First space tourist flights could come in 2019 This May 29, 2018 handout photograph obtained courtesy of Virgin Galactic shows the Virgin Spaceship (VSS) Unity. - The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. (Photo by HO / Virgin Galactic / AFP) / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE  / MANDATORY CREDIT:  "AFP PHOTO /  VIRGIN GALACTIC" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS /  DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS  ==
Fotó: AFP

Egyre több magánvállalat kínál ugyanis űrutazást az erre vágyóknak, sok közülük már egészen elérhető áron is felrepteti utasait az űr határára, hogy néhány rövid, súlytalan perc után visszatérjenek a földi életükhöz. Richard Branson vállalata, a Virgin Galactic például hamarosan már 450 ezer dollárért (167 millió forintért) felrepteti utasait a 80 kilométeres magasságba, több pénzért pedig még magasabbra is. 

Az űriparra is igaz: a közpénzek előbb-utóbb magánzsebeket duzzasztanak

A vadkapitalizmus Föld körüli pályára állt.

A Jeff Bezos alapította Blue Origin 11 perces űrutazást ígér, rakétával juttatná fel utasait egészen 100 kilométeres magasságba, a Kármán Tódor magyar matematikusról elnevezett Kármán-vonalra, amely az utolsó határvonal a végtelen űr és a Föld között. Ezért cserébe 1 millió dollárt (371 millió forintot) kell fizetni. 

Fotó: AFP

Aludhatunk is a súlytalanságban

A legizgalmasabb utazást  minden bizonnyal az Axiom Space kínálja, amely SpaceX vállalatának rakétáival vinne fel űrturistákat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol több napot is eltölthetnek. Persze néhány kísérletben és feladatban részt kell vállalniuk, különben az Amerikai Űrkutatási Ügynökség (NASA) sem bólintana rá a bizniszre. 

Kemény kiképzés

Egy ilyen út nemcsak megfizethetetlen az átlagember számára, hiszen 55 millió dollárt (2 milliárd forintot) kóstál, de igazából nem is nekik való, hiszen nem elég a egy több hónapos, kőkemény kiképzésen is át kell esniük a jelentkezőknek. A Washington Post cikke szerint nagyjából 

700 órányi oktatás vár a jelentkezőkre, akiknek meg kell tanulniuk dokkolni az űrállomáshoz és a különböző kísérleteket elvégezni,

 valamint azt is, hogyan kell eloltani a tüzet az űrben. Ezenfelül ott vannak a szimulációk is, ahol az űrbe való fel- és lejutást utánozzák, vagyis az ilyenkor az emberi testre ható erőket érzékeltetik. 

ISS outboard mission for Matthias Maurer
Fotó: Getty Images

Ha ezeken túljutnak az űrturisták, akkor hátravan a mentális felkészítés, hiszen arra, ami odafent várja őket, azaz, amikor maguk alatt látják az egész Földet, sokan nincsenek lelkileg felkészülve. Az űrállomásra való feljutás már csak azért is drágább, mint a Virgin Galactic- vagy a Blue Origin-féle kirándulás, mert míg utóbbiakhoz elég egy kezeslábas, az előbbihez komplett szkafanderre is szükség van. 

Nemsokára kiderül, hogy ki lesz a következő magyar űrhajós

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint az űrkutatásnak kulcsszerepe van Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából.

A menü nem éppen à la carte

Aki űrturistáskodni szeretne, az elfelejtheti az all inclusice kényeztetést: az űrben ugyanis erősen korlátozva vannak a fogyasztható ételek. Kenyér például kizárva a morzsák miatt, helyette tortilla ehető, de üdítőt vagy sört sem kapni, mert a NASA kutatásai szerint a szénsavas folyadékok kellemetlen érzést nyújtanak, amikor gravitáció híján fel-le mozognak az ember emésztőrendszerében. 

Böfögni ugyanis egyelőre csak a Földön tudunk. 

A tisztálkodás ugyancsak nehézkes, tubusos vízzel és szappannal, illetve dörzsöléssel kell beérni, de a kis- és nagydolog elvégzése sem egyszerű. Ebből is látszik, hogy egy vagyonért cserébe kényelmet nem, ugyanakkor örök életre szóló élményeket biztosan kapunk. Már csak kétmilliárd forintot kell összegyűjteni hozzá.