Közélet

Prigozsin: polgárháború robbanhat ki Oroszországban

Komoly feszültséget okozhat az orosz társadalomban, hogy az elit gyermekei megúszták a besorozást.

Oroszországban az 1917-es forradalomhoz hasonló zavargások törhetnek ki, és a háborút is elveszítheti Ukrajnában, ha az elit nem veszi komolyan a háborút – figyelmeztetett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója a Telegram-csatornáján közzétett interjúban. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BAKHMUT
This video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin holding a Russian national flag in front of his soldiers holding Wagner Group's flags in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az ukránok jelenleg ellentámadásra készülnek, amelynek célja, hogy visszaállítsák a Krím 2014-es elcsatolása előtti határokat – mondta Prigozsin. Hozzátette: Ukrajna az ellentámadás során kísérletet tenne Bahmut bekerítésére és a Krím megtámadására is.

A legvalószínűbb, hogy ez a forgatókönyv nem lesz jó Oroszország számára, ezért egy elhúzódó háborúra kell felkészülnünk

– emelte ki.  

Mint hangsúlyozta: 

az orosz elit gyermekei megúszták a besorozást, miközben a nép fiai a fronton kénytelenek meghalni, amely óhatatlanul zavargásokat eredményezhet Oroszország-szerte. 

 

Ha az egyszerű oroszok továbbra is koporsóban kapják vissza gyermekeiket, miközben az elit csemeték külföldön nyaralnak, Oroszországban az 1917-es forradalmakhoz hasonló zavargások törhetnek ki, amelyek polgárháborút indítottak el

– hangsúlyozta. 

Az ukrán határhoz közeli Belgorod térségében, már a határon túl ért támadás orosz területeket hétfő óta. A Kreml szerint ukrán szabotőrök támadnak, de Kijev szerint éppen ellenkezőleg: Vlagyimir Putyin orosz elnökből kiábrándult oroszok állnak a szervezett akció mögött.

Prigozsin elmondta, hogy politikai szemléletét a hazaszeretet és Putyin iránti szolgálat határozza meg. A Putyin szakácsa becenevet ostobaságnak nevezte, mivel nem tud főzni, és megjegyezte, hogy Putyin hentese talán találóbb becenév lenne.


 

jevgenyij prigozsin Oroszország Krím
Kapcsolódó cikkek