Újabb támadást indítottak a képviselőházi republikánusok a Biden családdal szemben, azzal vádolva az elnök fiát, Hunter Bident, hogy több mint egymillió dollárt kapott egy román üzletembertől, miközben apja alelnökként szolgált.

US-POLITICS-BIDEN
US President Joe Biden's son Hunter Biden exits Holy Spirit Catholic Church after attending mass with his father (out of frame) in Johns Island, South Carolina on August 13, 2022. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Fotó: AFP

Az Axios beszámolója szerint a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke, James Comer egy olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely számos tranzakciót mutat be a román üzletember Gabriel Popoviciu és egy közvetítőn keresztül a Biden család között. A republikánusok szerint 

valójában Hunter Biden a családnevét tette pénzzé és befolyással üzérkedett.

Az ügyvédként dolgozó Hunter Bident 2015-ben bérelte fel Popviciu, miután a korrupcióellenes ügyészség célkeresztjébe került Romániában. Az üzletembert végül 2019-ben vesztegetésért ítélték el a román hatóságok, ám a szerdán közzétett dokumentumok szerint előtte 1,3 millió dollárt fizetett Hunter Bidennek. Azonban a most megfogalmazott vádak nem új keletűek, ám a banki tranzakciók részletei csak most váltak ismertté. A vádak szerint az összegek azon közvetítőn mentek keresztül, amely egy kínai energiacégtől is juttatott pénzt a Biden családnak. A most nyilvánoságra hozott iratok a kínai pénzek útjával kapcsolatban is közölnek új részleteket, noha Joe Biden tagadja, hogy azt a családjának szánták.

A Fehér Ház közleménye szerint Comer régóta könnyedén bánik a tényekkel és alaptalanul vádaskodik, miközben nem hajlandó legitim módon folytatni az úgynevezett vizsgálatát. Hunter Biden egyik ügyvédje pedig arról beszélt, hogy az öt éve tartó vizsgálat ellenére a republikánusok nem tudtak feljelentést tenni az elnök fia ellen. Hozzátette, hogy a vizsgálat teljesen legitim és normális üzleti találkozókat és megállapodásokat kíván rossz fényben feltüntetni.