Joe Biden amerikai elnök szerint nem igaz, hogy családja több mint 1 millió dollárt kapott fia üzlettársán keresztül kínai üzleti érdekeltségüktől.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
Fotó: Alex Wong

A Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot helyeslő Biden a Fehér Ház előtt újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a fia, Hunter Biden üzlettársa, illetve egy kínai üzleti vállalkozás számlájáról 2017-ben több mint 1 millió dollár érkezett volna családtagjaihoz, amiről a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága számolt be banki adatok alapján.

A banki átutalási bizonylatokat a felügyeleti bizottság elnöke, James Comer republikánus képviselő kötelező erejű igényléssel kapta meg a Bank of America pénzintézettől.

Ezek szerint az elnök fia, Hunter Biden, a testvére, Jim Biden, valamint az elhunyt fiának özvegye, Hallie Biden kapott nagyobb összegeket Hunter üzlettársától, illetve amerikai–kínai energiapiaci közös vállalatuktól, a CEFC-től.

A más ügyben is hadakozó Hunter Biden jogi szóvivője megerősítette, hogy voltak kifizetések, ugyanakkor hangsúlyozta: a pénzekből a címzetteken kívül senki más nem részesült, és az az üzleti tevékenységük ellenértéke volt.