Hat ukrán drónnak az orosz légvédelem általi lelövéséről, illetve rádióelektronikai eszközzel történt földre kényszerítéséről számolt be csütörtök reggel a Telegram-csatornáján Szergej Akszjonov, a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget közigazgatásának vezetője.

Ukrainian President in Germany - Charlemagne Prize
Fotó: AFP

Az éjszakai dróntámadásnak nem voltak sebesültjei – közölte. 

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy Szevasztopol elleni támadás során lőtt le két drónt, további négyet pedig leszállásra kényszerített

– közölte a TASZSZ állami hírügynökség.

Az oroszok szerint az ukránok május elején le akarták állítani két orosz atomerőmű reaktorait

Az oroszok megakadályoztak egy terrortámadást, amelyet az ukrán titkosszolgálatok május elején, a győzelem napjának előestéjén kíséreltek meg elkövetni úgy, hogy aláaknázzák a leningrádi és a kalinyini atomerőmű távvezetékeinek több mint harminc oszlopát – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A tájékoztatás szerint a cél a reaktorok működésének leállítása volt.

Az FSZB három ukrán diverzánst őrizetbe vett, két orosz cinkosukkal együtt, 

egy negyedik ukrán ellen pedig, aki jelenleg Belgiumban tartózkodik, körözést adott ki. A gyanúsítottak felrobbantották a leningrádi erőmű-távvezeték egyik tartóoszlopát, további négyet pedig aláaknáztak – írták. A kalinyini létesítmény esetében hét oszlopra rögzítettek robbanószerkezetet.

Az orosz hatóságok különböző rejtekhelyeken 36,5 kilogramm C-4 műanyag robbanóanyagot, 61 külföldi gyártmányú elektromos detonátort, 38 időzítőt és két Makarov pisztolyt foglaltak le, lőszerrel együtt. Az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálatok a robbanóanyag becsempészéséhez egy Lengyelországot, Litvániát és Fehéroroszországot érintő, nemzetközi kamionos útvonalat használtak.

Moszkva kemény megtorlással fenyeget újabb diverzáns akciók esetén

A Belgorod elleni fegyveres akcióval Bahmut elvesztését akarták feledtetni az ukránok, de kudarcot vallottak – állítják az oroszok.