Vörös figyelmeztetést adott ki az Interpol Rijád Szalameh libanoni jegybankelnökkel szemben – jelentette be Básszám Mavlavi, az ország belügyminisztere pénteken.

Fotó: AFP

A figyelmeztetés Franciaország elfogatóparancsát követi a jegybankárral szemben. A francia intézkedés annak a nyomozásnak a része, amely Szalameh érintettségét vizsgálja több száz millió dollárnyi közpénz elsikkasztása kapcsán. A jegybankelnök tagadja az ellene felhozott vádakat.

Mavlavi azt is elmondta, hogy az Interpol szerdán adta ki a vörös figyelmeztetést, amelyet az ország igazságügyi minisztériuma csütörtök reggel kapott meg.

Akárhogy határoz az igazságszolgáltatás, mi végrehajtjuk

– közölte a belügyminiszter, aki szükségesnek tartja, hogy Szalameh lemondjon a tisztségéről, erre már a libanoni miniszterelnök-helyettes csütörtökön felszólította a jegybank elnökét. A tárcavezető szerint a jegybankelnök ügyét egy jövő hétfői ülésen vitatják meg, de már az ország magas rangú vezetői is egyeztetnek róla.

Januárban Bejrútban járt Franciaország, Németország és Luxemburg európai nyomozói küldöttsége, hogy meghallgassa Szalamehet és a libanoni pénzügyi és bankszektor más tagjait – köztük néhány közeli munkatársát – a 

mintegy 330 millió dolláros (102 milliárd forint) pénzmosási ügyben indított nyomozás keretében. 

Tavaly márciusban a három ország hatóságai több mint 130 millió dollár értékű, a nyomozáshoz kapcsolódó vagyontárgyat zároltak.

A jegybankelnök három évtizede tölti be a tisztségét, és hivatali ideje júliusban jár le. Valaha Libanon monetáris stabilitásának őrzőjeként emlegették és dicsérték azért, ahogy a libanoni polgárháború utáni helyreállítás és a zavargások időszakában is irányította az ország pénzügyeit. A kis földközi-tengeri ország 2019 végén kezdődött gazdasági összeomlása óta azonban számos szakértő megkérdőjelezi a bejrúti jegybank monetáris politikáját.