Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az uniós törvénytervezetet, amelynek célja, hogy 500 millió eurós támogatás keretében az EU növelje lőszerek és rakéták európai termelését, és felgyorsítsa Ukrajnába szállításukat.

lőszeres láda
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság idén május 3-án nyújtotta be a jogszabályjavaslatot, 

az uniós parlamenti képviselők pedig még ugyanebben a hónapban megállapodtak abban, hogy a törvényjavaslat jóváhagyásának felgyorsítása érdekében elindítják a parlamenti sürgősségi eljárás folyamatát.

A jogszabályt 446 szavazattal 67 ellenében, 112 tartózkodás mellett fogadták el. A képviselők most megkezdik a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal, hogy politikai megállapodásra jussanak, amelyről a képviselők júliusi plenáris ülésükön szavaznak.

Durván megemelték az ukránok az olajtranzit tarifáját, ez Magyarországot is érinti

Mától 25 százalékkal magasabb lett a tarifa, ami immár tonnánként 17 eurót tesz ki.

Ahogy korábban írtunk róla, az Európai Bizottság belső piacért felelős vezetője, Thierry Breton közölte, hogy az uniónak sürgősen „háborús gazdasági üzemmódra” kell kapcsolnia, hogy újra képes legyen az önálló védelemre. Az orosz–ukrán háború miatt vészesen alacsonyak a készletek, és szerinte az EU nem engedheti meg magának, hogy csak Amerikára támaszkodjon.

Ukrajna orosz inváziója teljesen átalakította Európa biztonsági helyzetét, és sürgősen alkalmazkodnunk kell ehhez az új geopolitikai környezethez. Fel kell fegyverkeznünk, és a Európai Bizottság kész arra, hogy minden akadályt elhárítson a gyártók elől

– jelentette ki a piaci biztos. Breton emellett kiemelte, hogy egy teljesen új közbeszerzési rendszerrel egyszerre lehetne lábra állítani az összes tagállam hadseregét.