Magyar gazdaság

Durván megemelték az ukránok az olajtranzit tarifáját, ez Magyarországot is érinti

Mától 25 százalékkal magasabb lett a tarifa, ami immár tonnánként 17 eurót tesz ki.

Drasztikusan, bár az eredetileg tervezetthez képest mérsékeltebben emelkedtek június elsejétől az Ukrajnán keresztül érkező olajszállítások tranzitdíjai, pontosabban az az összeg, amelyet a déli szakaszán keresztülfolyó olajért cserébe kap Kijev. Az összeget már januárban is emelték, akkor 13,6 euró, vagyis ötezer forint lett tonnánként, mától pedig 17 euró, azaz 6300 forint. 

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Korábban 100 százalékos emelést is kilátásba helyezett Kijev, de ebből végül a mostani 25 százalék lett egyelőre. Az orosz Interfax hírportál cikke szerint az emelés elsősorban Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát érinti. 

A Transznyeft elnöke, Nyikolaj Tokarev egy korábbi interjúban elmondta, a tranzitdíjak emelkedése ellenére 2023-ban ugyanazt a mennyiséget szállítják a tervek szerint a csöveken, mint amennyit 2022-ben biztosítottak. Ezt arra is alapozták, hogy a déli vezetékkel elért országok, így Szlovákia, Csehország és Magyarország sem jelezte, hogy kevesebb olajra lenne szükségük. 

A Barátság kőolajvezeték európai hálózata
 

A Barátság kőolajvezeték az elmúlt hónapokban az orosz–ukrán háború egyik fő „csataterévé” vált, leginkább kommunikációban, de nem egyszer előfordult fizikai támadás is

 

tranzitdíj barátság kőolajvezeték olajszállítás Magyarország
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek