Joe Biden amerikai elnök hétfőn saját külpolitikai tapasztalatait méltatta, kijelentve, hogy az mindenki máséval vetekszik, köztük Henry Kissinger veterán diplomata tudásával is – írja a Bloomberg

Fotó: AFP

Mondok valami felháborítót. Azt hiszem, legalább annyit tudok az amerikai külpolitikáról, mint bárki más, beleértve dr. Kissingert is

– mondta a 80 éves amerikai elnök hétfőn a kaliforniai Athertonban tartott adománygyűjtésen. Biden külpolitikai eredményeit méltatva kitért arra, hogy előre figyelmeztette Kijevet, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, valamint azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tévesen azt gondolta, hogy a támadás hatására meg fog törni. Hozzátette, hogy a hivatalában töltött évek egyik legnagyobb előnye az volt, hogy gyakorlatilag a világ minden vezetőjével találkozhatott. Mielőtt Barack Obama alelnöke lett, Biden több mint három évtizeden át képviselte Delaware államot a szenátusban, többek között a külügyi bizottság elnökeként. 

A Nobel-békedíjas Kissinger – aki nemrég ünnepelte 100. születésnapját – az 1970-es években az Egyesült Államok legfőbb diplomatája és nemzetbiztonsági tanácsadója volt, Richard Nixon és Gerald Ford elnök elnöksége idején.

Joe Biden elnök június 8-án a Fehér Házban fogadta Rishi Sunak brit miniszterelnököt hivatalos munkalátogatáson. A találkozón Biden elmesélte a brit kormányfőnek a Truman-erkélyről szóló történetet, miközben elfelejtette Winston Churchill nevét.