Közélet

Bődületes károkat okozott a háború az ukrán lakásokban – felmérték

A Kijevi Közgazdasági Intézet vette számba az okozott károkat.

Nem kímélte az ukrán lakásállományt sem az országban dúló háború, 2023 májusának a végére ugyanis a károk már meghaladták az 54 milliárd dollárt a Kijevi Közgazdasági Intézet számításai szerint.

A legnagyobb károkat Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Kijev, Mikolajiv és Csernyihiv régió lakásállománya szenvedte el az „Oroszország megfizet” projekt szakértői szerint, amit Mikolajiv, Zaporizzsja, Herszon, Dnyipropetrovszk és Kijev régió követ.

Ukrainian soldiers from tank battalion in Donbas
DONBAS, UKRAINE - JUNE 26: An apartment building burns down as a result of Russian shelling of the city Toretsk in Donbas, Ukraine on June 26, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Wojczieh Grzedzinski / AFP

A kutatók adatai szerint a donyecki régióban több mint 18 ezer ház semmisült meg, 6700 a kijeviben és több mint 2500 a luhanszkiban. A főváros határain belül 454 lakóépületet romboltak le a bombázások, 734 millió dollárnyi kárt okozva – számol be a tanulmányról a Kárpáti Igaz Szó.

A legtöbb megsemmisült és megrongálódott lakóépület Mariupolban, Harkivban, Csernyihivben, Szeverodonyeckben, Rubizsnijban, Bahmutban, Marijinkában, Liszicsanszkban, Popasznajában, Izjumban és Volnovaszban van. Az előzetes becslések szerint Szeverodonyeckben a lakásállomány 90 százaléka rongálódott meg, Bahmutban és Marinkában szinte nem maradt ép ház.

Az elszenvedett károk döntő többsége – 46,6 milliárd dollár, 13 200 megrongálódott és 5400 megsemmisült – a tömbházakat érinti, de a családi házakban is több mint 7 milliárd dollárnyi kárt jegyeztek fel. Nem csoda, hogy egyre többen válnak hajléktalanná az országban, miután 2023 júniusáig Ukrajna teljes lakásállományának 8,6 százaléka sérült meg.

Az adatok ráadásul a 48 települést elöntő kahovkai gátrobbantás okozta károkat még nem is tartalmazzák.

 

kár háború lakásállomány ház
Kapcsolódó cikkek