Több mint egymillió ember menekült az orosz–ukrán háború elől Magyarországra – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Máriapócson, egy karitatív adománycsomag átadásán.

Ukrainian refugees luggage with passport and yellow-blue flag. Evacuation of civilians, families from Ukraine crossing the border. Stop war, support Ukraine, stand with Ukraine.
Fotó: Shutterstock

Magyarország mindenkinek igyekszik segíteni, aki segítséget kér, de az állam önmagában nem tudná elvégezni ezt a munkát, és kulcsfontosságú hozzá az egyházak segítsége

– nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes. Szerinte fontos, hogy ők osztják szét az adományokat, mivel az egyházak tudják a legjobban, kik a rászorulók és hol van a támogatásra a legnagyobb szükség.

Semjén szerint a kormány hálás a különböző karitatív szervezeteknek, és kiemelten megköszönte a Konstantini Szent György Rend és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományát, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat autóival juttatnak el Kárpátaljára.

Az adomány 30 millió forint értékű, és egy részét Ukrajnába szállítjuk a belső menekültek ellátására, míg a másik részét a Magyarországra menekült emberek támogatására fordítjuk

– mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar ajkú hívekért felelős helynöke a közmédiának úgy fogalmazott, nagy segítséget jelentenek a segélyszállítmányok, és jó érzés, hogy a magyar állam, a nép, az egyházak, az emberek és a különböző társadalmi szervezetek összefogtak és segítettek a rászorultaknak.