Közélet

Fogy a levegő az ukrán menekültek körül Lengyelországban

A lengyelek is egyre kevésbé nagyvonalúak az ukrán menekültekkel szemben.

Kezd fogyatkozni a lengyelek jóindulata az ukrán menekültekkel szemben egy friss kutatás szerint. A Rzeczpospolita május végi-június eleji felmérése szerint ennek fő oka az ukránok követelődző fellépése.

Teenager,Sits,In,Car,Looking,Out,The,Window,Waving,Ukrainian
Fotó: Shutterstock

A megkérdezettek 39,4 százaléka jelezte, hogy változott a hozzáállása a kérdésben, míg 14,5 százalék szerint az ukránoknak már több joguk van, mint a lengyeleknek. Ennek ellenére még mindig 85 százalék a segítségnyújtás álláspontján van, noha annak mértékében változtak az arányok.

Január óta azok hányada, akik szerint Lengyelországnak a háborúban is segítenie kell az ukránokat, 62-ről 42 százalékra csökkent, míg azoké, akiknek az attitűdje egyértelműen pozitív, 47 százalékról 35-re esett.

A feltétel nélküli segítségre 25 százalék egyértelműen nemet mond, míg a menekültek támogatását 49 helyett már csak a válaszadók 28 százaléka tartja jó ötletnek – derül ki az Unian tudósításából. Nőtt azok száma is, akik szeretnék, ha az ukrán menekültek hazamennének a háború után, 53-ról 70 százalékra.

Kevesebben támogatják a különböző segélyek nyújtását, 60 százalék szerint nem kellene számukra hasonló mértékben segíteni, mint a lengyeleknek, és a megkérdezettek több mint a fele az élelmiszersegélyt és a lakhatás biztosítását is ellenzi.

 

segítségnyújtás háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek