Szemtanúk elmondása szerint a hajó legveszélyesebb részébe kényszeríthették a pakisztáni menekülteket azon a vonóhálós halászhajón, amely múlt szerdán borult fel és süllyedt el a görög partoknál, több száz ember halálát okozva.

Rescued migrants in Greece's Kalamata
KALAMATA, GREECE - JUNE 14: A migrant is transferred to hospital as rescued migrants find shelter at a depot, following a shipwreck offshore in Kalamata , Greece on June 14, 2023. At least 78 migrants drowned off southwestern Greece early on Wednesday after the fishing boat they were on capsized, local media reported. Costas Baltas / Anadolu Agency (Photo by COSTAS BALTAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Costas Baltas / AFP

A tragédia túlélői borzalmas körülményekről számoltak be a parti őrségnek, a kiszivárgott hírek szerint a nők és a gyermekek a raktérben voltak kénytelenek utazni, bizonyos nemzetiségűeket pedig a halászhajó legveszélyesebb részébe zártak. A hajón utazó pakisztániakat állítólag a fedélzet alá kényszerítették, míg más nemzetiségűeket a felső fedélzetre engedtek, ahol sokkal nagyobb esélyük volt túlélni a hajó felborulását.

A tanúvallomások szerint a nőket és a gyermekeket gyakorlatilag „bezárták” a raktérbe, állítólag azért, hogy a túlzsúfolt hajón lévő férfiak „megvédjék” őket. Lapértesülések szerint pakisztáni állampolgárokat is a fedélzet alatt tartottak, őket a legénység tagjai bántalmazták, amikor friss vízért jöttek, vagy megpróbáltak megszökni.

A túlélők között valószínűleg nincsenek nők vagy gyermekek, miközben szombati pakisztáni jelentések szerint több száz pakisztáni állampolgár veszíthette életét, amikor a rozsdás halászhajó elsüllyedt a Peloponnészosz-félszigetnél. A helyi média arról számolt be, hogy legalább 298 pakisztáni halt meg a balesetben, az ország külügyminisztériuma pedig eddig mindössze 12 pakisztáni állampolgárt azonosított a 78 túlélő között. Becslések szerint mintegy 400 pakisztáni utazhatott a szerencsétlenül járt hajón, amelyen már a tragédiát megelőzően is hatan haltak szomjan a siralmas körülmények miatt. A tragédia kapcsán az ENSZ az embercsempészek elleni szigorú fellépést sürgette.