Vlagyimir Putyin hétfői beszédében igyekezett azt a látszatot fenntartani, hogy Oroszországban minden a megszokott mederben folyik tovább. A Nemzetközi Ifjúsági Ipari Fórum résztvevőihez szóló beszédében nem tett említést a két nappal korábban kibontakozott válságról, és a hangneme távol állt a szombati videóbeszédétől. 

Fotó: Gavriil Grigorov / AFP

Méltatta az ország mérnökeit és tervezőit, valamint ismertette, hogy az orosz versenyképesség fejlesztése kulcsfontosságú az ország biztonsági, gazdasági és technológiai szuverenitásának megerősítéséhez

 – írja a Newsweek.

Szombati videóbeszédében kemény hangnemet ütött meg, miután a Wagner-csoport átvette az irányítást a Rosztov-na-Donban lévő katonai létesítmények felett, és Moszkva irányába nyomult előre. Az elnök hazaárulásnak ítélte a Wagner-erők parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin cselekedeteit, és ígéretet tett arra, hogy az árulás útjára lépő Wagner-erőket megbünteti. Prigozsinnal végül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök állapodott meg, és a megállapodás szerint sem őt, sem a harcosait nem helyezik vád alá. Az egyezség értelmében Prigozsin Fehéroroszországba távozott.

Putyin hatalma nem került veszélybe, de a tekintélyén csorba esett

 – nyilatkozta Marie Dumoulin, az Európai Tanács szakértője a Newsweeknek.

Az, hogy Putyin hajlandó engedményeket tenni, amikor erőszakkal szembesül, további, még radikálisabb jellegű kihívásokat vetíthet előre

 – tette hozzá. Dumoulin szerint Prigozsin tettei megkérdőjelezik Putyin-rezsim narratívájának egyik központi elemét, miszerint az 1990-es évek káosza után stabilitást hozott és rendet teremtett. Mint mondta: amíg a háború a legtöbb orosz számára nem volt testközeli, és ez a narratíva fennmaradhatott, egy félkatonai csoport lázadása azonban nem illeszkedik jól ehhez.