Közélet

Puccskísérlet vége, hátraarc: Lukasenka meggyőzte Prigozsint, hogy fordítsa vissza a Wagner-csapatokat

Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy azért állítja le csapatait, hogy elkerülje az „orosz vérontást”.

Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök hivatala szombat este jelentette be, hogy Jevgenyij Prigozsin, Wagner-vezér elfogadta azt a javaslatot, hogy „állítsák le a Wagner-cég fegyveres embereinek mozgását Oroszország területén, és tegyenek további lépéseket a feszültség enyhítésére” – közölte az elnöki hivatal és a The Guardian tájékoztatása szerint hasonló tudósítások jelentek meg az orosz sajtóban.

Fotó: AFP

A közlemény szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök reggel tájékoztatta Lukasenkót a helyzetről, és az ő jóváhagyásával Lukasenko tárgyalásokat folytatott Prigozsinnal.

„A tárgyalások egész nap folytatódtak. Ennek eredményeként megállapodtak abban, hogy nem engedhető meg egy véres mészárlás Oroszország területén” – áll a közleményben. A Wagner és Prigozhin nem kommentálta a tárgyalásokat.

Az AP később megerősítette a hírt, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője leállítja zsoldosait, néhány perccel azután, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte, hogy közvetített egy deeszkalációs megállapodást. Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy azért állítja le csapatait, hogy elkerülje az „orosz vérontást”.

A Twitterre kikerült Prigozsin-nyilatkozat szerint a Wagner csapatai mintegy 200 kilométerre Moszkvától megálltak és visszafordulnak a délen lévő bázisaikra.

Pénteken a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport közötti feszültség nyílt konfliktussá fajult, miután Jevgenyij Prigozsin kijelentette: „Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” A Wagner-csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Szombat reggelre az oroszországi Rosztovban elfoglalták a közigazgatási épületeket, Moszkva is terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner-csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondta a Wagner harcosoknak, hogy becsapták őket, és bűnözői kalandokba keveredtek. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország és az emberek hátba szúrásának, hitehagyásnak nevezte a fegyveres lázadással kapcsolatos helyzetet.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner Alekszandr Lukasenko Oroszország
Kapcsolódó cikkek