A katasztrófa sújtotta Herszon régióba utazott Volodimir Zelenszkij, hogy felmérje a gát két nappal ezelőtti felrobbantásából eredő károkat, és segítséget kérjen a nemzetközi segélyszervezetektől. Az elnök úgy érzi, Ukrajna magára maradt a katasztrófában, és bírálta az ENSZ-t és a Vöröskeresztet, mert szerinte nem segítik az országot segélyakcióikkal. „Szükségünk van a nemzetközi szervezetekre, hogy azonnal csatlakozzanak a mentőakcióhoz, és segítsenek az embereknek Herszon régióban” – közölte Volodimir Zelenszkij a The Guardian tájékoztatása szerint.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential press-service on June 8, 2023, shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky (2ndL) visiting local residents evacuated from a flooded area in Kherson, following damages sustained at Kakhovka hydroelectric power plant dam. The dam was breached on June 7, 2023, forcing thousands to flee their homes as water surged into the Dnipro River, flooding dozens of villages and parts of the regional capital Kherson and sparking fears of a humanitarian disaster. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az ukrán elnök a június 8-i értekezletén méri fel a Kahovka-gát lerombolásából származó gazdasági következményeket és a lakosok kártalanításának lehetőségeit. A Világbank pedig kijelentette, hogy támogatja Ukrajnát, mivel a gát lerombolása súlyos következményekkel jár a tágabb környezetére nézve. 

Az új kárfelmérés alapján készült a becslések szerint 411 milliárd dollárba kerülne Ukrajna gazdaságának újjáépítése az orosz invázió után. 

Csütörtökön a gát felrobbantása miatt rendkívüli ülést tart a — mondta Jens Stoltenberg főtitkár. A találkozót Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kérésére hívták össze, hogy a szervezet tagjai a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában segítséget tudjanak nyújtani. Az ukrajnai frontvonal közelében lévő gát június lerombolása után több tucat falut elöntött a víz. A mintegy 42 ezer ukrajnai lakost fenyegető árvíz óriási károkat okozott az érintett területen. A The Guardian beszámolója szerint, a helyzet súlyosságát fokozza, hogy a megszálló orosz hatóságok nem is próbáltak segíteni az ukrán embereken. Ráadásul százezrek maradtak magukra ivóvíz nélkül, és több tízezer hektár mezőgazdasági terület ment tönkre a történteket követően. Több mint 6 ezer embert mentettek ki a Dnyeper folyó mindkét partjáról – számoltak be a katasztrófa helyzetéről az ukrán tisztviselők. 

„Mentőink, rendőreink és önkénteseink már 1894 állampolgárt evakuáltak” – mondta Oleg Klimenko ukrán belügyminiszter, hozzátéve, hogy 30 települést árasztott el a víz, amelyek közül tíz orosz ellenőrzés alatt áll. Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal is sürgette a nemzetközi humanitárius szervezeteket, hogy nyújtsanak segítséget a megszállt bal parton. 

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala közölte, hogy Herszonban van egy csapat, amely a koordinálás mellett körülbelül 12 ezer palack vizet és 10 ezer víztisztító tablettát osztott szét a lakosság között.