Kedden ül össze a szlovák parlament az utolsó plenáris ülésre ebben a választási ciklusban, és a képviselők foglalkoznak majd Ódor Lajos kormányának programnyilatkozatával is. Ezután bizalmi szavazást tartanak, amely eldönti a szakértői kormány sorsát.

ÓDOR LajosPozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian BrunaPozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.MTI/EPA/Christian Bruna
Ódor Lajos kormányának harminc napon belül meg kell szereznie a parlament jóváhagyását.
Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA

Az Új Szó tudósításában emlékeztetett, hogy a szlovák alkotmány szerint az új kormánynak a kinevezéstől számított harminc napon belül bizalmat kell kérnie a parlamenttől. Az Ódor vezette kabinetnek erre június 14-ig van ideje. A  parlament honlapja szerint erre a napra össze is hívtak egy rendkívüli ülést a Smer kezdeményezésére.
A lap ismertette a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésének eredményét is arról, hogy mekkora a bizalom az új kormány iránt. Mint kiderült, 

a megkérdezettek 34 százaléka bízik, 48 százaléka viszont nem az új szakértői kormányban.

ÓDOR LajosPozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (első sor, k) és miniszterei a pozsonyi kormányépület előtt a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian BrunaPozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (első sor, k) és miniszterei a pozsonyi kormányépület előtt a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.MTI/EPA/Christian Bruna
A felmérések szerint a többség nem bízik a szakértői kormányban.
Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA

A kabinet iránti bizalom a Progresszív Szlovákia és a Demokraták szavazói körében a legnagyobb, 75, illetve 71 százalék. A legalacsonyabb a Smer és a Republika szavazói körében, 20, illetve 11 százalék. 

Ezzel egyébként a kormány nem áll rosszul,

2021 júniusában Eduard Heger (Demokraták) új kormányában a megkérdezettek 76, egy évvel korábban Igor Matovic kabinetjében az 53 százaléka nem bízott.
A felmérést május 24. és 31. között készítették 1012 szavazásra jogosult állampolgár bevonásával.