Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választás időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel megkezdődött a hivatalos kampányidőszak.

Fotó: Joe Klamar

A szlovák parlament még január végén hagyta jóvá azt a határozatot, amellyel lerövidítette a jelenlegi törvényhozás megbízatási időszakát, és szeptember végére irányozta elő az előrehozott választást, ám az időpont hivatalos kihirdetése a mindenkori házelnök jogköre.

Az indulni kívánó pártoknak a jelöltlistáikat legkésőbb a választás időpontja előtt 90 nappal kell leadniuk, ezúttal júliusig. A pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a kampányra, amely 48 órával a választások napja előtt ér véget, amikor is moratórium lép életbe.

Az előrehozott parlamenti választásra azért van szükség, mert tavaly decemberben megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől. Ezt követően az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank korábbi alelnöke lett. 

A kormányfők élete sem játék és mese: magnéziumot kapott az idegeire elődjétől Ódor Lajos

Egy doboz magnéziummal együtt adta át a dolgozószobájának kulcsát a leköszönő szlovák kormányfő.

Az utóbbi időszakban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások eredményei a szeptemberi választásokon 8-10 politikai párt és mozgalom bejutását valószínűsítik. Ezzel egyidejűleg a jelenlegi választási időszakban a kormányt alkotó pártok támogatottságának jelentős visszaesését mutatják, az őszi voksolás győztesének pedig rendszerint a többszörös volt miniszterelnök, Robert Fico pártját, a Smert (Irány) jelölik meg.