A szlovák köztársasági elnök hétfőn délelőtt a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Ódor Lajos felkért miniszterelnököt és Eduard Heger leköszönő kormányfőt. Zuzana Caputová köztársasági elnök az új kormány kinevezését követő beszédében arról beszélt, a kabinetnek az egyik legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása. További kiemelt feladatként említette az elleni küzdelmet. 

ÓDOR Lajos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák
Pozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák
Fotó: Jaroslav Novák / MTI / AP

 

Mindent megteszünk, hogy az országot a rendelkezésünkre álló rövid idő ellenére előremozdítsuk 

 

– jelentette ki Ódor Lajos, és hozzátette, hogy az előre hozott parlamenti választásig fogják irányítani Szlovákiát. Nem fognak etikai, kulturális témákat megnyitni. 

Az Új Szó cikke szerint a hivatalnokkormány minisztereinek névsorát Caputová hivatalosan már pénteken ismertette. Hétfőn délelőtt pedig az elnök ki is nevezte az új tárcavezetőket. 

Mi az a hivatalnokkormány?

A hivatalnok- vagy szakértői kormány lényege, hogy a minisztériumok élére nem a parlamenti pártok jelölik ki a minisztereket, hanem ezt a feladatot az államfő teszi meg. Az elnök a szaktárcák élére az adott területen jártas külső szakértőt vagy a minisztériumokban már munkát ellátó államtitkárokat nevez ki. Mivel a szakértői kormány a felhatalmazást nem a parlamenttől, hanem az államfőtől kapja, így gyakorlatilag a köztársasági elnöknek felel.

 

A szakértői kabinetben két magyar tárcavezető is lesz, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős Balík Péter, míg pénzügyminiszter Horváth Mihály lesz. 

 

Szlovákia első magyar kormányfője 1976-ban született Komáromban, az ottani magyar gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem matematika-fizika karán végzett matematika-menedzsment szakon, azóta közgazdaságtannal foglalkozik. Már fiatalon jelentős szakmai teljesítményt mutatott fel, hiszen 26 évesen Ivan Miklos akkori pénzügyminiszter megbízta a Pénzügypolitikai Intézet vezetésével. Ezt követően a költségvetési tanács és a pénzügyminisztérium háttérintézménye, az Értéket a Pénzért kutatórészleg egyik társalapítója lett. 

A Dzurinda-kormány idején bábáskodott az egységes és egykulcsos bevezetése körül, az euró 2009-es bevezetésének stratégiájához, az adósságfékről szóló törvény javaslatához, valamint a nyugdíjrendszer első és második pillérének reformjához szintén érdemben járult hozzá.

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium Tanulmányi Tanácsának a tagja, a Közép-európai Egyetem vendégprofesszora.