Alborz tartományban, Irán északi részén legalább tizenketten meghaltak és 140-en mérgezést szenvedtek hamisított alkoholtól – írta az MTI.

Iran, Tehran, Dressing Code
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Iran Front Page című lap Sahram Szajjadira, a karadzsi orvostudományi egyetem elnökére hivatkozva közölte a hírt, hogy 12-en életüket vesztették és további négyen súlyos állapotban van a hamis ital miatt. 

Az áldozatok Hamid Hadavand tartományi rendőri vezető közlése szerint egy dezodorgyárból származó ipari alkoholból készített italt fogyasztottak. Az ilyen mérgezések tipikus oka, hogy az italba etil-alkohol helyett gyilkos anyag, metil-alkohol kerül, és most is ez történt. A mérgezés tünetei emésztési és légzési problémák, homályos látás és szédülés. Az áldozatok 16 és 50 év közöttiek voltak.

Iránban tilos az alkoholfogyasztás, az iszlám forradalom 1979-es győzelme után tiltották be. Az alkohol fogyasztását 80 korbácsütéssel, eladását és készítését hat hónaptól két évig terjedő börtönnel büntetik. 

Lemondani sokan nem tudnak róla, ezért be is csempésznek alkoholos italokat, meg házilag is készítik őket. A pancsolás következménye, hogy időnként felelőtlen módon metil-alkohol kerül az italba, ami aztán üt és öl. Csak 2020-ban hétszázan haltak meg a hamis alkohol miatt, többségükben 14 és 78 év közötti férfiak.