BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődött a tisztogatás az új román kormányban: több RMDSZ-es államtitkárt is felmentett tisztségéből a kormányfő

Többen már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség minisztereinek a távozásakor mondtak fel tisztségükből. Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd sportért felelős és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már múlt héten átadta helyét utódjának.

Felmentette tisztségükből Marcel Ciolacu román kormányfő hétfőn este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államtitkárait és más kormányzati hivatalok RMDSZ-es tisztségviselőit.

ROMANIA-POLITICS-GOVERNMENTDesignated Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu attends a press conference at the Cotroceni palace, the Romanian presidency headquarters in Bucharest June 13, 2023. Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca resigned on June 12, 2023 to pass the premiership to Marcel Ciolacu from his coalition partner from the Social Democrats (PSD). (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó: AFP

Az új, kétpárti – Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) – alkotta román kormány fejeként Marcel Ciolacu a hivatalos közlönyben hétfőn este megjelent rendeletében egyszerre tíz RMDSZ-es államtitkártól vált meg, akik az RMDSZ minisztereinek a távozásakor mondtak fel. Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd sportért felelős és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már múlt héten átadta helyét utódjának.

A rendőrök és a tanárok után az egészségügyi dolgozók is utcára vonulnak Romániában

Két országos szakszervezet is sztrájkba kezdett keleti szomszédunknál. A közoktatásban is folytatódott az általános sztrájk.

Most hivatalosan távozik bukaresti hivatalából 

  • Vass Levente egészségügyi és 
  • Matuz Zsolt fejlesztési államtitkár, 
  • Hegedüs Csilla, az európai projektek minisztériumának államtitkára, 
  • Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági, 
  • Szép Róbert és Fülöp Lóránd környezetvédelmi, 
  • Sándor Gábor szállításügyi, 
  • Kacsó-Doboly Izabella családügyi, 
  • Makkai Péter munkaügyi, továbbá 
  • Demeter András művelődési államtitkár is.

Ciolacu rendeletében Zahoránszki István kormányfőtitkár-helyettest, Derzsi Ákost, a fejlesztési tárca helyettes államtitkárát és Porzsolt Leventét, a környezetőrség főfelügyelőjét is felmentette tisztségéből.

A személyi változások a miniszterelnöki kabinetet is érintik:

a PSD-s kormányfő menesztette elődje, a PNL-s Nicolae Ciuca kabinetfőnökét és tanácsadóit, majd újakat nevezett ki helyükbe.

Az új román kormányt alkotó két párt között hétfőn megjelentek az első nézeteltérések is, miután a PSD-s kormányfő elutasította a PNL kormányfőtitkár-jelöltjének, Mircea Abrudannak a kinevezését, aki volt Kolozs megyei prefektusként a párt egyik erős emberéhez, Emil Boc kolozsvári polgármesterhez áll közel.

Miután a PNL nem volt hajlandó más személyt javasolni a tisztségre, a román sajtó beszámolói szerint a két kormánypárt a szerdán esedékes koalíciós ülésen ismét napirendre tűzi Abrudan kinevezésének ügyét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.