Közélet

Megtalálták Prigozsin dublőrének útlevelét, Litvániában is járt a Wagner vezéreként

A litván kémelhárítás szerint egy másik férfi utazgatott Jevgenyij Prigozsin néven. A dublőr útlevelét most megtalálták.

A litván kémelhárítás szerint nem Jevgenyij Prigozsin, hanem a dublőrje használta azt az útlevelet, amelyet a Wagner orosz magánhadsereg alapítójának oroszországi irodáiban találtak nemrégiben. Három évvel ezelőtt a dublőr utazott az útlevéllel Litvániába, ahol a szolgálat szerdai közlése szerint információs támadásra készült.

This video grab taken from a handout footage posted on May 25, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin speaking in Bakhmut. The head of Russia's Wagner mercenary group said on May 25, 2023 his troops had started transferring their positions in the flashpoint eastern Ukraine town of Bakhmut to the Russian military. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A litván kémelhárítás még 2021-ben tett közzé képet egy körözött férfiről, aki Prigozsin néven utazott az országba. Ugyanez a kép található a most előkerült, szintén Prigozsin névre szóló útlevélben.

Azonban az útlevelet 2020-ben Litvánia elleni információs támadás céljára használták – írta szerdán a biztonsági szolgálat Facebook-oldalán.

A szolgálat szerint a dublőr alkalmazásával az európai szolidaritást szerették volna aláaknázni. Azt akarták elhitetni, hogy Jevgenyij Prigozsin a rá – a Wagner tevékenysége miatt már korábban – kirótt nemzetközi beutazási tilalom ellenére belépett az európai uniós tagállam Litvániába. Az, hogy az útlevelet Prigozsin irodájában találták meg, Vilnius szerint arra enged következtetni, hogy a múlt héten az orosz vezetés ellen fellázadt üzletember is részese volt az összeesküvésnek.

A litván hírszerzés megállapította, hogy a dokumentum azt bizonyítja, hogy az információs támadást Jevgenyij Prigozsin által ellenőrzött emberek hajtották végre az orosz rendszer titkosszolgálataival összehangoltan

– áll a litván kémelhárítás közleményében.

Putyin leleplezte Prigozsin titkát: a Wagner csak papíron magánhadsereg, 86 milliárd rubelt kaptak az orosz államtól

Az orosz elnök azt mondta, szeretné, ha mindenki tudná, ki finanszírozta a Wagner működését. Az összeg forintra átválta majdnem 350 milliárdot tesz ki.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner litván kémelhárítás Litvánia
Kapcsolódó cikkek