Munkaebéden találkozott kedden Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei vezetőivel. A megbeszélésen részt vett Jim Lu, a Huawei európai elnöke, Gao Weijie, a társaság magyarországi és nyugat-balkáni régiójának vezérigazgatója, valamint Jason Xie, a magyar leányvállalat vezérigazgatója. 

2018.01.31. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.Fotó: Móricz-Sabján Simon2018.01.31. 
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A minisztérium közleménye emlékezetet, hogy 

a Huawei valamennyi üzletágával jelen van Magyarországon. Itt működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei európai ellátó központja, ahol több mint kétezren dolgoznak.

Nagy Márton a megbeszélésen rámutatott, hogy az orosz–ukrán háború és az szankciók súlyos károkat okoztak a globális gazdaságban, fokozzák a bizonytalanságot és növelik a bizalmatlanságot. Ilyen időkben különösen nagy szükség van olyan stratégiai partnerekkel való együttműködésekre, mint a Huawei – közölte a miniszter.

A megbeszélés központi témája a kormány Nemzeti Digitalizációs Stratégiája (2022–2030) volt, illetve a Huawei lehetséges részvétele a magyar gazdaság digitális átállásában. Nagy Márton a találkozón kijelentette: hazánk célja, hogy 2030-ra az legjobban teljesítő tíz országa közé lépjen előre a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve is, ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei. A felek egyetértettek abban, hogy keresni kell az együttműködés további lehetséges útjait, így az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is. 

Korábban a Huawei rendezvényén a gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: az infrastrukturális alapok megvannak, az utolsó faluban is ott a lehetőség, nem kell visszamenni, és behúzni az optikai kábeleket. A technológiai kiállítással bővített eseményen arra kerestek válaszokat, hogyan segíti a digitális átalakulás az üzleti hatékonyság növelését. Az alapfelvetés, hogy az iparágak digitális transzformációja nem pusztán lehetőség, hanem gazdasági-fenntarthatósági szükségszerűség.

Nagy Márton: a magyar gazdaságnak át kell állnia egy uniós forrás nélküli létre

„Biztos vagyok abban, hogy a szigorú monetáris, valamint fiskális politikai és kormányzati beavatkozások egy számjegyű inflációt hoznak év végére” – jelentette ki a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában a  gazdaságfejlesztési miniszter.