A migrációra van megoldás, csak az EU ezt nem akarja megvalósítani – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Pozsonyban, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek találkozója utáni közös sajtótájékoztatón.

ORBÁN Balázs; ORBÁN Viktor; ÓDOR Lajos; BÓKA János; MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Pozsony, 2023. június 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j3), Petr Fiala cseh kormányfő (b3), Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (b4) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j4) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án. Orbán Viktor mellett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j2) és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára (j).  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI

A magyar miniszterelnök az illegális migrációval kapcsolatban leszögezte: ebben az ügyben a hazai álláspont változatlan. Arra az lehetne a megoldás, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt el nem bírálták, az adott embernek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie.

Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián

– hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: az EU ezt a lépést nem hajlandó megtenni, és az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

A miniszterelnök az Európai Bizottság által most felvázolt – a migrációval is foglalkozó – költségvetési módosítási javaslattal kapcsolatban megjegyezte:

 

 az a pénz, amit az EB ebben a migráció elleni küzdelemre elkülönít, nevetséges. 

 

Hozzátette: egy komolyan vehető javaslatra van szükség az EB részéről.

A Nyugat-Balkán ügyével kapcsolatban elmondta: figyelni kell a Balkánra, ahol olyan növekvő feszültségek vannak, amelyek kifinomult, komplex megoldást igényelnek. A téma kapcsán Orbán Viktor reagált arra is, hogy múlt heti kérésének megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt. 

Annak is örülök, hogy a szerb hatóságok, illetve a bíróság úgy döntött, hogy a három koszovói rendőrt kiengedik, és ezzel a gyorsan növekvő feszültséget némileg sikerült csökkenteni

– mondta.

A miniszterelnök az EU zöldmegállapodásáról és annak a versenyképességgel összefüggő hatásairól szólva kijelentette: 

 

a zöldátmenet fontos, de azt úgy kell végrehajtani, hogy ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét. 

 

A miniszterelnök hozzátette: áttekintették az orosz–ukrán háború kérdését is, de – mint mondta – nem az a cél, hogy ez a téma legyen a közös együttműködés középpontjában. Kijelentette: Magyarország osztozik az Ukrajnából érkező gabona miatti aggodalmakban.

Támogatjuk, hogy Ukrajnából eljusson Európán kívüli célpontjaihoz, de nem támogatjuk, hogy ez a gabona itt maradjon például Magyarországon és tönkretegye a teljes hazai gabonapiacot

– szögezte le.

 A visegrádi csoport elnökségét Szlovákia után júliustól Csehország veszi át.