Aleksandar Vucic szerb elnök arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a múlt heti találkozójukon megfogalmazott kérésének megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik az őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel.

After a short period of tension in northern Kosovo, the situation was brought under control
Fotó: AFP

A miniszter elmondta, Orbán Viktor nagyra értékeli a szerb elnök lépését, amelyet súlyos kihívásokkal terhelt időszakban hozott meg, és amely döntés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek.

Szijjártó Péter: magyar katonák is megsérültek Koszovóban – videóval

A koszovói KFOR-ban olasz parancsnokság alatt szolgáló magyar katonák sérültek meg.

Június 20-án alakították meg a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanácsot, ahol Aleksandar Vucic szerb elnök közölte, hogy addig nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurtival, ameddig nem engedik szabadon a Koszovóban elfogott szerbeket. 

Orbán Viktor viszont arra kérte szerb kollégáját, hogy nyújtson békejobbot, és jó szándéka jeleként engedje szabadon az őrizetben lévő három koszovói rendőrt. 

A magyar miniszterelnök szerint egy ilyen lépés segíthetné előmozdítani Szerbia uniós integrációjának előrehaladását.

Az elmúlt hónapokban ismét kiéleződött a feszültség Szerbia és Koszovó között, miután május végén Koszovóban zavargások törtek ki, mivel az áprilisi helyhatósági választásokat a helyi szerbek bojkottálták, majd megpróbálták a mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek beiktatását megakadályozni. A zavargások alatt a szerbek koszovói rendőrökre és a főparancsnoksága alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira – köztük magyarokra – támadtak. Azonban Koszovó többször jelezte, hogy hajlandó új helyhatósági választásokat kiírni. A koszovói rendőrség később elfogott egy szerb férfit, akit a támadások legfőbb szervezőjének tart, majd további személyeket is letartóztattak.