A gazdaságilag aktív korú magyarok körében nőtt azok száma, akik az idén belföldi vagy külföldi utat terveznek. Az utazók mintegy 60 százaléka belföldi, közel 30 százaléka külföldi célállomást választ, és háztartásonként átlagosan 338 ezer forintot szánnak az utazásra. 

Close,Up,View,Of,Man,And,Woman,Pointing,At,Places
Fotó: Shutterstock

Az Aldi Utazás felmérése szerint az idén mind bel-, mind külföldön többen szándékoznak kikapcsolódni, mint egy évvel korábban. Tavaly nyáron a gazdaságilag aktív korúak 52 százaléka vett tervbe valamilyen belföldi pihenést, nyaralást, az idén már 57 százalékuk kívánja a szabadságát belföldön eltölteni. A külföldi üdülést tervezők aránya a 2022-es 23 százalékról az idén 29-re nőtt.

Az utazni szándékozók harmada egy, 62 százalékuk több belföldi utazást is tervez 2023-ban. A belföldi nyaralások hossza a megkérdezettek mintegy kétharmadánál néhány napos. Egyhetes vagy ennél hosszabb belföldi pihenést 31 százalék tervez nyáron. Hasonló az arány a külföldi utat tervezők esetében: a válaszadók 66 százaléka egy ilyen utazást tervez, míg 30 százalékuk többször is utazna külföldre. Az országhatáron kívül nyaralók 48 százalékban egy hetet töltenek el. A legnagyobb arányban az egyhetes külföldi nyaralást tervezők száma nőtt: 10-ről 15 százalékra emelkedett az arányuk.

A magyarok 43 százaléka párban megy nyaralni, egyedül mindössze 5 százalék szokott utazni.

A megkérdezettek az idén átlagosan háztartásonként 338 ezer forintot terveznek költeni kikapcsolódás célú utazásra. Ennél 40 százalékkal többet szánnak az idén utazásra a jómódúak, ők átlagosan 473 ezret fordítanak erre a célra. Ha az utazásra szánt költségeket egy főre lebontva vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az aktív korúak fejenként átlagosan 126 ezer forintot szánnak rá.

A külföldi utazást tervezők 47-47 százaléka szeretne Magyarországgal szomszédos és nem szomszédos államon meglátogatni. Európán kívüli utat mindössze 14 százalékuk tervez. Külföldre legnagyobb arányban, 59 százalékban saját autóval, illetve repülővel (50 százalék) közlekednek. A jómódúak 30, a többi megkérdezett 18 százaléka tervez Magyarországgal nem szomszédos európai államba utazni.

A közlekedési eszközökre vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy közel 70 százalék azok aránya, akik saját autóval tervezik elérni nyaralási célpontjaikat, a fiatalok és az egyedülállók a többieknél gyakrabban vesznek igénybe vonatot vagy buszt. Ugyanakkor a 35–49 év közöttiek, valamint a gyerekesek 75 százaléknál is magasabb arányban indulnak útnak saját autóval. 

Külföldön is szinte mindig elektronikusan fizetnének a magyarok

A külföldön nyaraló magyarok több mint négyötöde az elektronikus fizetési csatornákat használná az utazása során is, amellyel az élen állunk a régióban. Egyre többen veszik igénybe a mobiltárcát is.