Közélet

Stoltenberg: nem kap meghívót Ukrajna a NATO-ba

Legalábbis a júliusi vilniusi NATO-csúcsig és magán a csúcson biztosan nem.

Hivatalos meghívást a NATO-ba nem fog kapni Ukrajna a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Berlinben. Ezt azután közölte, hogy Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélést.

Chancellor Scholz receives NATO Secretary General Stoltenberg19 June 2023, Berlin: Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, attends a press conference at the Chancellor's Office after meeting with Chancellor Scholz. Photo: Carsten Koall/dpa (Photo by CARSTEN KOALL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A NATO-főtitkár kifejtette, hogy a szövetség a vilniusi találkozó előkészítésekor és magán az értekezleten sem készül hivatalosan meghívni tagjai közé Ukrajnát. Azonban hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség egyelőre arra összpontosít, hogy az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának legyen lehetősége fennmaradni Európában független, demokratikus államként, a NATO-tagságtól függetlenül.

Stoltenberg beszélt arról is, hogy ettől függetlenül a kapui nyitva állnak a belépni szándékozó országok előtt, és a tagok száma természetesen emelkedhet.

 

Jens Stoltenberg nato Ukrajna
Kapcsolódó cikkek