Szerdán Milánóban búcsúztatják állami tiszteletadással a 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconit – közölte hétfőn a korábbi olasz miniszterelnök családja. 

FILES-ITALY-EU-EPP(FILES) Italian Prime Minister Silvio Berlusconi gives a speech during the annual congress of the European People's Party (EPP), 30 March 2006 in Rome. European Christian Democrats extended their support for embattled Italian Prime Minister Silvio Berlusconi, who faces a tough fight in a general election next week. Italian ex-prime minister Silvio Berlusconi died at age 86. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Fotó: AFP

A milánói dómban délután 3-kor tartják a gyászszertartást, amelyet Mario Delpini milánói érsek celebrál és amelyen Sergio Mattarella államfő is részt vesz.

Alfredo Mantovano helyettes államtitkár bejelentette, hogy országos gyászt hirdetnek az állami temetés napjára. Berlusconi médiavállalata, a Mediaset közölte, hogy a politikust a milánói dómban tartandó gyászszertás előtt közbiztonsági okokból – az eredeti tervektől eltérően – nem fogják felravatalozni a Mediaset tévébirodalom Milánó melletti, Cologno Monzese-i gyártóbázisán.

Berlusconi több ciklusban is vezette Olaszországot, 1994 és 1995, 2001 és 2006, illetve 2008 és 2011 között volt miniszterelnök. Jelenleg nem töltött be kormányzati szerepet, de pártja, a Forza Italia így is rendkívül fontos tényező Giorgia Meloni kormányfő koalíciójában.