Kilencen meghaltak abban a merényletben, amelyet mára virradó éjjel Szomália fővárosában, Mogadishuban követtek el egy szálloda étterménél.

Ennyi maradt a szálloda étterméből.
Fotó: Szaid Juszuf Varszame

A rendőrség közleménye szerint a halottak közül hatan civilek, hárman katonák voltak, a helyi egészségügyi szolgálat elmondása szerint pedig

további 20 sebesültet hordágyon szállítottak el, 84-et pedig épségben kimenekítettek. 

A szomáliai nemzeti hírügynökség nem teljesen egyező jelentése szerint a hotelből kimenekítettek között nők, idősek és kisgyermekek is voltak, a kilenc áldozat mellett tízen sebesültek meg, a védelmi erők pedig hét támadót ártalmatlanítottak. Éjfélre sikerült rendet teremteni.

A beszámolók szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab csoport és a biztonsági erők között azután tört ki tűzpárbaj, hogy két merénylő felrobbantotta magát a szállodában. A merénylet után az elkordonozott szálloda körül a vér áztatta és törött üvegcserepekkel teli utcán napközben is folyt a helyreállítás.

A mogadishui kormány ellen több mint egy évtizede fegyveres felkelést folytató

al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit, megdöntse a Nyugat támogatását élvező kabinet hatalmát, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, a saríát vezesse be Szomáliában. 

A fegyveres harcok nyomai a hotelablakokon.
Fotó: Szaid Juszuf Varszame

A szervezet márciusban egy katonai támaszpontot, tavaly novemberben pedig egy másik mogadishui szállodát támadott meg 51, illetve kilenc ember életét követelve. Tavaly májusban Mogadishutól 130 kilométerre délnyugatra még ugandai békefenntartókra is rátámadtak, akkor 54-en vesztették életüket.

Vidéken bomba robbant

A Mogadishutól 95 kilométerre délnyugatra levő Genale területén Murale faluban egy régi, eddig nem detonált bomba robbant fel. 

Ebben a szerencsétlenségben 27-en haltak meg, 53-an megsérültek, és az áldozatok között sok a gyermek, mert a robbanás egy játszótér közelében történt. 

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint ezen a területen ugyancsak al-Shabaab miatt nagyon sok a szétszóródott robbanóanyag, ezt a bombát pedig feltehetőleg egy gyermek hozta véletlenül működésbe.