Kedden és szerdán több ezer légi járatot töröltek az Egyesült Államokban a viharos időjárás, valamint a légi irányítás kapacitáshiánya miatt a nyári utazási szezon első forgalmas hetében.

Takeoff and landing planes at San Francisco International Airport (SFO)
SAN FRANCISCO, UNITED STATES - JUNE 8: A FedEx plane takeoff from San Francisco International Airport (SFO) in San Francisco, California, United States on June 8, 2023. Tayfun CoSkun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun CoSkun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Tayfun Coskun / AFP

Szerdán már délelőtt több mint 1100 járatot töröltek, és több mint 900 menetrend szerinti gép késett. Kedden egész nap 1900 járatot töröltek, és 6500 repülő késéssel közlekedett. A fennakadások jó része az Egyesült Államok keleti partvidékét érintette.

A közlekedésbiztonsági hivatal adatai szerint kedden 2,4 millió légi utasnak volt jegye valamely járatra, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 11 százalékos bővülés, és a koronavírus-járvány előtti utazási kedv visszatérését jelzi.

Az Egyesült Államokban sokan kelnek útra a július 4-i nemzeti ünnep előtt: a legtöbben már csütörtökön elindulnak, amikor az előzetes menetrendek alapján több mint 62 ezer járatnak kellene felszállnia, illetve megérkeznie.

A keddi és szerdai járatkimaradások és késések a légitársaságok közül leginkább a United Airlinest (UA) érintették, amelynek fontos átszállási csomópontja a New York városhoz közeli Newark nemzetközi repülőtere, amelyet a leginkább érintettek a fennakadások.

A UA szerdai közleménye szerint a késésekért és járattörlésekért elsősorban az ország északkeleti részén kialakult viharos időjárás a felelős, ugyanakkor része volt benne az amerikai szövetségi légiközlekedési hivatalnál (FAA) kialakult túlterheltségnek is, ami megnehezítette a normál üzemmenetet, különösen a New York környéki légi forgalomban.

A munkaerőhiány, illetve a nem megfelelő képesítésű személyzet miatt a FAA már a hétvégén sem tudta kiszolgálni a légi forgalmat. Csak Newark repülőterén a leszállási kapacitást mintegy 40, az indulásit 75 százalékkal csökkentették, ami gyorsan légi közlekedési fennakadásokhoz vezetett

– nyilatkozta Scott Kirby, a UA vezérigazgatója.