A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.

Bukarest, 2023. június 9.Sztrájkoló közoktatási dolgozók magasabb bért követelve tüntetnek a bukaresti Győzelem terén, a kormányépületnél (j) 2023. június 9-én. Az oktatásügyben dolgozók három legnagyobb szakszervezetének felhívására május 21. óta sztrájkolnak pedagógusok és a kisegítő személyzet tagjai Romániában.MTI/EPA/Robert Ghement
Sztrájkoló közoktatási dolgozók magasabb bért követelve tüntetnek a bukaresti Győzelem terén, a kormányépületnél 2023. június 9-én. 
Fotó: Robert Ghement / MTI

Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, ha az új közalkalmazotti bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, vagyis a kezdő tanár fizetése az országos átlagbér szintjére kerüljön, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig már 2024. január 1-jétől megkapják a tanügyi alkalmazottak.

A kormány megegyezett a szakszervezetekkel, hétfőn elfogadja a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig keddtől visszatérhetnek az osztálytermekbe – erősítette meg Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A hétfői kormányülésre ennek érdekében két sürgősségi rendeletet készítettek elő: 

egyet a pedagógusok számára júniustól bevezetendő havi 1300 lejes (97 500 forint) bruttó béremelésről, 

amelyet román költségvetési forrásokból fedeznek, a másikat a tanévenként egyszer, októberben kiosztandó, 70 százalékban szakmai továbbképzésre és ezzel kapcsolatos kiadásokra fordítható 1500 lej értékű utalványokról, amelyeket európai uniós alapokból fedeznek.  

A nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt Romániában, míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lej nettó fizetést kap.