Nemzetközi együttműködés keretében végzett, hosszas nyomozást követően a spanyol rendőrség hétfőn egy 119 műkincset tartalmazó ládát talált Andalúziában. Egyebek között egy kivételes minőségű, római patríciusnőt ábrázoló, márvány mellszobornak is a nyomára jutottak.

A római patríciusnő szobra.

Egyedülálló és abszolút kivételes művészi minőségű darabról van szó, amely megüti a nagy múzeumokban, például a Louvre-ban és a római Capitoliumban kiállított alkotások színvonalát

 – jelentették ki teljesen elképedve a rendőrségi szakértők.

A műalkotásokat az Interpollal és az Europollal együtt - a kulturális javakkal való illegális ellen - indított Plotina-akció olyan sikeres volt, hogy közben egy csempészéssel és orgazdasággal vádolt házaspárt is elkaptak és letartóztattak.

A teljes nemzetközi - Pandora VII-nek nevezett - művelet eredményeként egyébként összesen 60 embert vettek őrizetbe, és 237 személy ellen indult nyomozás, valamint több mint 11 ezer kulturális értéket foglaltak le.

Számos megbeszélés, gyűjtőkkel folytatott találkozó, művészeti fórumokon való részvétel, valamint a kulturális javak vásárlására és eladására szolgáló helyiségek és létesítmények rendszeres ellenőrzése után szereztünk tudomást az amúgy a rendőrségi nyilvántartásban már szereplő házaspár tevékenységéről, akik kulturális javak feketepiaci kereskedelmével foglalkozhatnak – árulta el az ibériai ország rendőrsége.

A műkincspiac zárt és összetett világában azt tapasztaltuk, hogy az általunk vizsgált személyek normális – abszolút nem fényűző - életet élnek, és otthonról a nap különböző időszakaiban járnak el, hogy a műtárgyakat észrevétlenül helyezhessék el a feketepiacon, és ezáltal nagy anyagi előnyhöz jussanak

 – tették hozzá.

Több hónapos megfigyelés után aztán a spanyol El Pais napilap szerint a hatóságok végül a spanyolországi Córdoba egyik raktárában találták meg a régészeti tárgyak egy részét. A nyomozók meglepődve vizsgálták a római szobrokat, a VII. századi építészeti elemeket, az egészen kivételes kerámiákat és rendkívül ritka ókori görög, ibériai és római érméket.

A legszembetűnőbb darab a római női mellszobor volt

"A második század első harmadából származó magánportré a császári hercegnők portrémodelljeit követi. Hajviselete a megtévesztésig hasonlít Salonina Matidia, Trajanus unokahúga és Vibia Sabina, Hadrianus anyósa frizurájához" - áll a közleményben.

A córdobai múzeum szerint egy teljesen kivételes darabról van szó. Egy tunikába és köpenybe öltözött fiatal nőt ábrázol. A ruha redőit és lejtését nagy szakértelemmel munkálták meg. Feje enyhén balra dől, nyaka hosszú és karcsú, arcvonásai pedig alapvetően realisztikusak, csak kismértékben idealizáltak, ami a római portréfestészetre jellemző az Augustus uralmával kezdődő - Krisztus utáni I-III. századi – császárkorra.

A büszt egyenrangú a spanyolországi műhelyekben készült legjobb II. századi római szobrokkal, valamint közel áll a magából Rómából származó szobrok minőségéhez is.

Találtak azonban egy korinthoszi mészkőből készült, 7. századi építészeti elemet is, amelynek szintén rendkívül kifinomult a faragása.

A lefoglalt érmék közül kiemelkedik egy i. e. 44 utáni római köztársasági ezüst dénáriusz, amelyet a Caesar meggyilkolásában résztvevő Brutus bocsátott ki az Octavianus elleni harcoló hadserege fizetésére.

Nagyon ritka érméről van szó, amelyből nagyon kevés példány maradt fenn – emelték ki.
A letartóztatott és vád alá helyezett személyek ellen a spanyol történelmi örökséghez tartozó régészeti javak illegális kereskedelme, csempészet és régészeti anyagok fosztogatása gyanújával indult eljárás.